«Βρέχει» ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βρέχει» ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρία νέα ομόλογα βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΧΑΕ, μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο εξάμηνο η Fourlis, ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil αντλώντας συνολικά από την αγορά 590 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του insider.gr, οι τρεις εταιρείες σκοπεύουν να συνεχίσουν το «γαιτανάκι» των ομολογιακών εκδόσεων είναι η Sunlight του ομίλου Γερμανός, η Μυτιληναίος και η Τέρνα Ενεργειακή.

Η Sunlight και η Μυτιληναίος έχουν ήδη καταθέσει δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά. Στην περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακή, οι διαδικασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο προχωρούν κανονικά. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την έκδοση ομολόγο εξετάζει και μία ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

Διέξοδος... ρευστότητας για τις εταιρείες

Στο ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά, μεγάλες εταιρείες διαλέγουν τον δρόμο της άντλησης κεφαλαίων κατευθείαν από την επενδυτική βάση, πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Μετά, μάλιστα, και την πρόσφατη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ως αποτέλεσμα της τεχνικής συμφωνίας που πέτυχαν κυβέρνηση και δανειστές στις αρχές του μήνα, διαμορφώνονται ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βιώνουν με επώδυνο τρόπο τη δραστική συρρίκνωση των πιστώσεων λόγω της κρίσης.

Το τοκομερίδιο που καλούνται να καταβάλλουν οι εκδότες διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της έκδοσης, το ενδιαφέρον εκ μέρους των επενδυτών και την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης.

  • Η Housemarket της Φουρλής ήταν αυτή που έκανε «ποδαρικό» στην νέα οργανωμένη αγορά της ΕΧΑΕ τον περασμένο Οκτώβριο, αντλώντας 40 εκατ. ευρώ με απόδοση 5%.
  • Τον Μάρτιο ακολούθησε ο ΟΠΑΠ ακολούθησε με έκδοση 200 εκατ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές, και τοκομερίδιο 3,5%.
  • Τελευταία μπήκε στην αγορά η Motor Oil, η οποία πραγματοποίησε και τη μεγαλύτερη έκδοση –ύψους 350 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 5,125% για τις 5ετείς ομολογίες.

Το ρίσκο των εταιρειών «προτιμούν» οι επενδυτές

Να αναλάβουν το ρίσκο μίας εταιρείας, παρά το ρίσκο της ελληνικής οικονομίας/των τραπεζών φαίνεται πως προτιμούν πολλοί Έλληνες επενδυτές, εάν κρίνουμε από το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στις τρεις ομολογιακές εκδόσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα.

Σε περιβάλλον capital controls και ανησυχίας για ενδεχόμενο «κούρεμα» των καταθέσεων, εκ μέρους πολλών καταθετών, η τοποθέτηση των αποταμιεύσεων σε ένα –ή περισσότερα– εταιρικά ομόλογα είναι δελεαστική στους επενδυτές με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Οι αποδόσεις που κυμαίνονται από 3,5% (ΟΠΑΠ) έως ελαφρώς άνω του 5% (Motor Oil) αποτελούν μια «σεβαστή απόδοση» για αυτά τα χαρακτηριστικά επένδυσης, σχολιάζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ευρωπαϊκή στήριξη στα ελληνικά ομόλογα

Τη στήριξή της στην αγορά εταιρικών ομολόγων έχει αποδείξει έμπρακτα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD), η οποία έχει συμμετάσχει και στις τρεις εκδόσεις με σημαντικά κεφάλαια.

Όπως επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο insider.gr η διευθύντρια της EBRD στην Ελλάδα, Σαμπίνα Τζιούρμαν, «όσο περισσότερο αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τη ρευστότητα των αγορών ευρωπαϊκών ομολόγων, τόσο θα μειώνονται οι αποδόσεις και αυτό είναι πολύ θετικό για τους δανειζόμενους». Όπως εξηγεί, η τοπική αγορά ομολόγων χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη «οπότε θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις τοπικές εκδώσεις που πληρούν τα κριτήριά μας με στόχο να αποκτήσει και αυτή η αγορά υψηλή ρευστότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider