Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: Τα ρεκόρ των Malls, η ηγετική θέση και το Ελληνικό
Τα Εμπορικά Κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens), εκτός από ότι αποτελούν τον απόλυτο προορισμό για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παραμένουν και ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της εισηγμένης.

Τα Εμπορικά Κέντρα της Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens), εκτός από ότι αποτελούν τον απόλυτο προορισμό για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες για αγορές, ψυχαγωγία , πολιτισμό, γαστρονομία, προσδίδοντας μία νέα πνοή στην αγορά του retail και των Εμπορικών Κέντρων, παραμένουν και ένα από τα «δυνατά χαρτιά» της εισηγμένης, μέχρι τουλάχιστον να αρχίσει να ωριμάζει καλύτερα το project του Ελληνικού, όπου επίσης θα αναπτυχθούν δύο εμπορικοί πόλοι (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria) συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Τα ρεκόρ των Malls

Άλλωστε, το 2023 υπήρξε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τα εμπορικά κέντρα της Lamda με ένα νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) που αγγίζει τα 81 εκατ., αυξημένη κατά 18% έναντι του 2022, όπως πρόσφατα ανέφερε το insider.gr. Επιπλέον, παρουσιάζουν ρεκόρ πωλήσεων, όχι μόνο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά στην περίπτωση των Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens από την έναρξη λειτουργίας τους. Ο συνεχιζόμενος ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τα συνολικά μισθώματα (24% έναντι του 2022) και των εσόδων στάθμευσης (16% έναντι του 2022, λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας). Μια ματιά μόνο στους δείκτες της επισκεψιμότητας, με 25 εκατομμύρια επισκέψεις για το 2023 (+17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δείχνουν ευδιάκριτα την προτίμηση αλλά και εμπιστοσύνη που συγκεντρώνουν από Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες.

Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα η Lamda στην ανακοίνωση για τα οικονομικά μεγέθη 2023, «οι κύριοι παράγοντες της αύξησης του Retail EBITDA (4 σε λειτουργία Εμπορικά Κέντρα) είναι η αύξηση των συνολικών εσόδων από μισθώματα (24% έναντι του 2022), η αύξηση των εσόδων στάθμευσης και άλλων δραστηριοτήτων (λ.χ. διαφημιστικές ενέργειες, 15% έναντι του 2022). Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) πλέον περιθωρίου περίπου 1-2 ποσοστιαίες μονάδες. Το 2023 καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στο συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων στα 823 εκατ., ενώ ο συνολικός αριθμών των επισκεπτών ανήλθε σε 25,1 εκατ. ευρώ. Το The Mall Athens εισέφερε EBITDA 30,6 εκατ. ευρώ (14%), το Golden Hall 20,6 εκατ. (+8%) και το Mediterranean Cosmos 20,9 εκατ. (+10%). Ο συνολικός κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 18%, ο συνολικός αριθμών επισκεπτών +17% αλλά η Μέση Δαπάνη ανά Επισκέπτη +1%.

Η Lamda Malls, το IPO στο ΧΑ

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου LAMDA MALLS (του φορέα υπό την «ομπρέλα» του οποίου είναι τα 4 υφιστάμενα malls, ενώ θα μπούνε και τα 2 στο Ελληνικό) την 31.12.2023, όπως προκύπτει από την αποτίμηση ανεξάρτητων εκτιμητών, ξεπέρασε τα 1,4 δισ. ευρώ, με την αξία των εν λειτουργία 4 Εμπορικών Κέντρων να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1,1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο IPO της Lamda Malls στο χρηματιστήριο (που προγραμματίζονταν για φέτος), παραμένει στον σχεδιασμό του ομίλου αλλά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά. Σε πρόσφατη ενημέρωση αναλυτών, σημειώθηκε ότι ποσοστό 57% του δανεισμού αυτή την στιγμή είναι με σταθερούς όρους ή διασφαλισμένος με συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedged), ενώ ο όμιλος προχώρησε και σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Lamda Malls ύψους 600 εκατ. ευρώ που υπεγράφη μέσα στον Απρίλιο, από το οποίο θα υπάρχει όφελος 5 εκατ. στα έξοδα. Το κόστος για τα δύο νέα Malls είναι 650 εκατ. ευρώ, για τα οποία διεκδικούν χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από το RRF, και άρα συνολικά το LTV υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 50% στη Lamda Malls. Σε σχέση με τα 4 υφιστάμενα malls του ομίλου, σε Μαρούσι, Σπάτα και Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της Lamda αναφέρθηκε σε πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Στο σχεδιασμό του ομίλου παραμένει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Lamda Malls που περιλαμβάνει τα 4 υφιστάμενα και επιπλέον τα δύο σχεδιαζόμενα του Ελληνικού, στο Vouliagmenis Mall και τη Riviera Galleria. O διαχωρισμός των εμπορικών έχει σε εταιρικό επίπεδο, ωστόσο «το timing για το IPO θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς. Επειδή τα malls πάνε πολύ καλά δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση με υποτιμημένη την αξία των εμπορικών μας κέντρων και να κάνουμε την εισαγωγή με discount», σχολίασε ο κ. Αθανασίου, όπως και προ ημερών ανέδειξε το insider.gr.

Τι προσφέρουν τα εμπορικά

To 2023, εγκαινιάστηκαν περισσότερα από 50 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενδυναμώνοντας ακόμη πιο πολύ το brand portfolio των κέντρων και την ηγετική τους θέση στο fashion retail. Η LAMDA αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στον τομέα των εμπορικών κέντρων, έχοντας στο επίκεντρο τον επισκέπτη και την εμπειρία που του προσφέρεται σε κάθε επίσκεψη. Τοποθετημένα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες αλλά και πολύ κοντά στα δύο μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και το Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη, τα Malls της LAMDA διαθέτουν χώρους υψηλής αισθητικής, προσβάσιμους σε όλους και καλύπτουν τις επιθυμίες του σύγχρονου επισκέπτη. Αποτελούν δε πόλο έλξης για ξένους επισκέπτες. Ως γνωστόν, στα εμπορικά κέντρα της LAMDA δημιουργούνται ξεχωριστές και ολοκληρωμένες εμπειρίες για τους επισκέπτες προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους με πολλά μουσικά δρώμενα, food events, θεατρικές παραστάσεις, καινοτομία που αποδεικνύουν ότι είναι πολύ παραπάνω από προορισμούς αγορών.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία προχωρά σε ουσιαστική ανακαίνιση στο The Mall Athens, όπου ήδη φαίνεται το πρώτο δείγμα με ενεργειακή αναβάθμιση 20 -25 εκατ. ευρώ. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024- αρχές του 2025. Για τα άλλα malls υπάρχουν πλάνα για ανακαίνιση όχι όμως στην έκταση του The Mall Athens και προβλέπεται να φτάσει συνολικά σε κόστος κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Ellinikon Malls – Πρόοδος κατασκευαστικών εργασιών

Σε σχέση με τα Malls που θα αναπτύξει η εισηγμένη στο Ελληνικό, υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συμφωνία Heads of Terms (HoT) με μισθωτές/ενοικιαστές για τις Εμπορικές Αναπτύξεις στο Ελληνικό: The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall): 70% του GLA, Riviera Galleria: 53% του GLA. Στόχος είναι τα νούμερα αυτά να ανέβουν σε 80% και 75% αντίστοιχα στο τέλος του 2024.

The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall): Η οικοδομική άδεια εκσκαφών εκδόθηκε τον Ιούλιο 2023 ενώ η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub), εντός του οποίου θα αναπτυχθεί και το Ellinikon Mall, εκδόθηκε το Νοέμβριο 2023. Ο ανάδοχος για την εργολαβία των εκσκαφών ΑΚΤΩΡ ξεκίνησε τις εκσκαφές και τις πρόδρομες εργασίες στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών τον Ιούνιο 2024. Τα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Β’ Εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2027. Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Rizzani εκτελεί χρέη συμβούλου ανάπτυξης (ECI) ευελπιστώντας να αναλάβει και το κατασκευαστικό συμβόλαιο.

Riviera Galleria: Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Ιούνιο 2023 ενώ οι κατεδαφίσεις και η μεταφορά και επαναλειτουργία των δικτύων υποδομών που εξυπηρετούν τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά έχουν ολοκληρωθεί. Η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου είναι στο τελικό της στάδιο. Tα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Α’ Εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2026. Οι πληροφορίες θέλουν τη ΜΕΤΚΑ φαβορί για να αναλάβει την κατασκευή του project.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινα τιμολόγια: Προς μικρή μείωση τον Μάιο – Στα 10 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

Πάρε δώσε για τα μερίσματα – Στα παρά ένα τα αποτελέσματα – Πιέσεις στους servicers

gazzetta
gazzetta reader insider insider