Νέα εταιρεία από τη Μινέρβα για την παραγωγή φέτας – Oι στόχοι, η επωνυμία και η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εταιρεία από τη Μινέρβα για την παραγωγή φέτας – Oι στόχοι, η επωνυμία και η επόμενη μέρα
Εγένετο… Τυροκομεία Δωρική. Ξεκίνησε η διαδικασία απόσχισης του κλάδου φέτας και λευκού τυριού της ιστορικής ελαιουργίας. Τα σχέδια για συνέργειες.

Σάρκα και οστά αναμένεται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η νέα εταιρεία της Μινέρβα, της αρχαιότερης ελαιουργικής εταιρείας της χώρας. Και το όνομα αυτής Τυροκομεία Δωρική, με αντικείμενο την παραγωγή φέτας και λευκού τυριού. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων σήμερα, η οποία έχει προαναγγελθεί από το 2023, ωστόσο βαίνει πλέον προς υλοποίηση.

Το σχέδιο μερικής διάσπασης

Στις 19 Απριλίου καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το σχέδιο σύμβασης μερικής διάσπασης της εταιρείας Μινέρβα με απόσχιση του κλάδου «δραστηριότητας της παραγωγής φέτας και λευκού τυριού» και εισφορά του σε νέα ανώνυμη εταιρεία που θα συσταθεί.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, σκοπός της διάσπασης είναι ο διαχωρισμός της παραγωγής φέτας και λευκού τυριού, η οποία αποτελεί έναν αυτοτελή και αυτόνομο επιχειρηματικό κλάδο με ξεχωριστή λογιστική παρακολούθηση από την υπόλοιπη εμπορική λειτουργία της Μινέρβα, ώστε να αναπτυχθεί αυτοτελώς. Ο διαχωρισμός αυτός και η συνακόλουθη δημιουργία συνεργειών για την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας και την πλήρη εκμετάλλευση της περιουσίας της εταιρείας (κτιρίων, μηχανημάτων, προσωπικού όπου τώρα χρησιμοποιούνται και απασχολούνται για της λειτουργικές ανάγκες της Μινέρβα και αφορούν στον κλάδο παραγωγής φέτας και λευκού τυριού), αναμένεται να αυξήσει ενδεχόμενες επιχειρηματικές ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης και χρηματοδότησης, δεδομένης της δυναμικής που παρουσιάζει ο κλάδος. Ταυτόχρονα, η εταιρική αναδιοργάνωση κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί μέσω απόσχισης κλάδου και προς το σκοπό διατήρησης της επιδότησης με την οποία έχει ενισχυθεί ο κλάδος δυνάμει του επενδυτικού Ν. 3299/2004.

Το μετοχικό κεφάλαιο

Όπως τονίζεται επίσης, το σχέδιο διάσπασης υπογράφηκε την 8η Απριλίου 2024. Η Τυροκομεία Δωρική θα έχει έδρα στη Μεταμόρφωση Αττικής, επί της οδού Τατοΐου 165 και Οδυσσέως, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 3,065 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο συνολικά σε 3.065.078 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστη.

Τι μεταφέρεται στην Τυροκομεία Δωρική

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσπασης, ο κλάδος που αποσχίζεται είναι το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού του κλάδου που αφορά στην παραγωγή φέτας και λευκού τυριού, όπως απεικονίζεται στον ισολογισμό μετασχηματισμού και την έκθεση αποτίμησης. Ειδικότερα, ο κλάδος περιλαμβάνει το σύνολο των πάγιων εγκαταστάσεων (ακίνητα της Μινέρβα που ιδιοχρησιμοποιούνται από αυτή για τις λειτουργικές ανάγκες του κλάδου και θα συνεχίσουν να ιδιοχρησιμοποιούνται αντιστοίχως από την Τυροκομεία Δωρική, μηχανήματα και λοιπός πάγιος εξοπλισμός, αποθέματα πρώτων υλών, υλικών, ημιέτοιμα, έτοιμα προϊόντα, απαιτήσεις, υποχρεώσεις και ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει την παραγωγή) και αποτελεί αυτόνομη εκμετάλλευση, καθώς λειτουργεί αυτοδύναμα και εξάγει αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.

Ο κλάδος έχει ενισχυθεί με τον επενδυτικό Ν. 3299/2004, η επένδυση έχει ολοκληρωθεί και η Μινέρβα έχει λάβει την επιδότηση που δικαιούται, κατόπιν της 97126/20.10.2023 απόφασης του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

«Παράλληλα, στον κλάδο περιλαμβάνεται το ανθρώπινο δυναμικό που είναι αναγκαίο για την εκτέλεση της ως άνω δραστηριότητας. Τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν, προστατεύονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας», τονίζεται επίσης.

Χρονιά ορόσημο το 2024

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η επόμενη μέρα αναμένεται να επιφέρει σημαντικές εξελίξεις για τη Μινέρβα που μετρά ήδη 120 χρόνια ζωής. Και αυτό γιατί το fund Diorama Investments Sicar, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας από το 2019, ολοκληρώνει στα τέλη του 2024 τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί, γεγονός που πυροδοτεί εξελίξεις για το μέλλον της Μινέρβα. Η αποεπένδυση είναι προδιαγεγραμμένη.

Το Diorama Investments Sicar είναι συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ ρόλο αποκλειστικού διαχειριστή κατέχει η Deca Investments. Το Diorama ελέγχει ένα ποσοστό της τάξης του 66,7% της Μινέρβα, ενώ από ένα ποσοστό 16,6% περίπου κατέχουν το EOS Capital, συμφερόντων Απόστολου Ταμβακάκη και το fund Elikonos. Diorama, EOS Capital και Elikonos απέκτησαν τη Μινέρβα πριν από πέντε χρόνια, καταβάλλοντας τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ στην PZ Cussons. Αυτό ωστόσο που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο κεφάλαιο για την ιστορική εταιρεία.

Η επόμενη μέρα ωστόσο φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει… Στις αρχές του 2024 η Κατερίνα Βλάχου ανέλαβε τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου, στέλεχος με μακρά εμπειρία.

Το 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15% έναντι κύκλου εργασιών ύψους 59,65 εκατ. το 2021. Σημαντική ήταν και η αύξηση των εξαγωγών, κατά 22%, στα 10,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών πωλήσεων. Το μικτό περιθώριο κέρδους σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στο 20,6%, καθώς η εταιρεία έδωσε έμφαση στην προσπάθεια συγκράτησης των καταναλωτικών τιμών μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων προκλήσεων για την αγορά τροφίμων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 852.581 ευρώ έναντι 1,45 εκατ. ευρώ το 2021.

Στη διάρκεια του 2022 η εταιρεία ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση των νέων προϊόντων και brands που είχαν εξαγοραστεί το 2021 και βελτίωσε αισθητά τη θέση της στην αγορά αναπτύσσοντας τις καινούργιες κατηγορίες προϊόντων στους κλάδους παραγωγής τομάτας, σαλτσών και αρτυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Μινέρβα απέκτησε το 100% των μετοχών της ULBCS και δη τα δημοφιλή brands Pummaro και Pelargos, καθώς και το 71,43% της Mediterranean Foods, με τα brands Brava και Delicia. Μέσα στο 2022, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής σαλτσών και αρτυμάτων από το εργοστάσιο της Mediterranean Foods στα εργοστάσια της Μινέρβα, σε μια επένδυση ύψους 2,4 εκ ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακος.

Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται πίσω στο μακρινό 1887 όταν ξεκίνησε η διαδρομή της Καρακώστας – Γιαννάκος, με αντικείμενο τις εισαγωγές και εξαγωγές εδώδιμων και αποικιακών στην Αθήνα και τον Πειραιά. Από το 1904 η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της και εμπορεύεται το ελαιόλαδο. Σταδιακά εξειδικεύεται στην εμπορία του και δημιουργεί τα επώνυμα προϊόντα Μινέρβα και Ρεγγίνα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξή της… Στην πορεία 120 χρόνων, η Μινέρβα πέρασε από το εμπόριο στη βιομηχανία, επένδυσε στην ελληνική παραγωγή και δημιούργησε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, διευρύνοντας τη δραστηριότητά της από τον τομέα του ελαιολάδου σε πολλές κατηγορίες τροφίμων.

Σήμερα, διαχειρίζεται εμβληματικά brands και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε είδη διατροφής - προϊόντα τομάτας, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ξύδι, αρτύματα - με υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές. Υπό τη σκέπη της βρίσκονται γνωστές και καθιερωμένες μάρκες όπως το Μινέρβα, το Pummaro, το ΤΟΠ, το Φαστ, το Brava, το Σαβόι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ε65: Στην κυκλοφορία 136 χλμ. στην Κεντρική Ελλάδα – Πώς αλλάζουν οι οδικές μεταφορές

Φορολογικές διαφορές: «Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 1 στις 4 προσφυγές

ΕΤΑΔ: «Πωλητήριο» με τιμή εκκίνησης 3,335 εκατ. για το ακίνητο των κεραμιστών στο Μαρούσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider