Lamda Development – Ελληνικό: «Σπάνε τα ταμεία» οι εισπράξεις από ακίνητα – Ρεκόρ στα Malls, πώς προχωρούν οι υποδομές 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development – Ελληνικό: «Σπάνε τα ταμεία» οι εισπράξεις από ακίνητα – Ρεκόρ στα Malls, πώς προχωρούν οι υποδομές 
Τα Εμπορικά Κέντρα κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ EBITDA στα  81 εκατ. ευρώ, νέο ρεκόρ και για τις μαρίνες. Οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων, από την έναρξη του έργου, έφτασαν τα 641 εκατ.. Πρώτη κερδοφόρα χρονιά σε λειτουργικό επίπεδο για το έργο, σε διάστημα μόλις 2,5 χρόνων. Προχωρούν Malls και υποδομές

Συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό ύψους 641 εκατ. ευρώ έχει πετύχει η Lamda Development, από την έναρξη του έργου μέχρι και τις 31.03.2024, έναντι 413 εκατ. στο τέλος 2023, με το ποσό αυτό να περιλαμβάνει εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων μέσω συμβολαιογραφικής πράξης ύψους 537 εκατ. και κατατεθειμένες προκαταβολές για τη μελλοντική απόκτηση/μίσθωση ακινήτων ύψους 104, ενώ δεν περιλαμβάνεται η ενδοομιλική συναλλαγή πώλησης οικοπέδων στη θυγατρική Ellinikon Malls (εκατ. ευρώ). Μετά την επιτυχημένη πορεία πωλήσεων των οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο, ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων διαμερισμάτων στη Γειτονιά Little Athens, όπου 243 διαμερίσματα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στην αγορά εκ των οποίων 140 (58%) έχουν δεσμευθεί από αγοραστές.

Ευρύτερα, η Lamda, και σχετικά με τη σημαντική πρόοδο των πωλήσεων των οικιστικών αναπτύξεων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στην αγορά, από τον Riviera Tower αναμένει συνολική αξίας πωλήσεις 626 εκατ. ευρώ, από τα Cove Residences 284 εκατ. ευρώ, από τις Cove Villas 211 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά από το παράκτιο μέτωπο 1,211 δισ. ευρώ (συνολικά μεικτά έσοδα από την πώληση όλων των μονάδων - οικοπέδων/διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης του έργου, με την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών), συν 517 εκατ. ευρώ από τη γειτονιά Little Athens (1η εκκίνηση πωλήσεων σε 5 έργα, ήτοι στα οικιστικά έργα: Park Rise, Pavilion Terraces, Promenade Heights, Atrium Gardens, Trinity Gardens).

Επίσης, να προσθέσουμε ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την πώληση ακινήτων με το συνολικό ποσό των εισπράξεων μέχρι 31.03.2024 να ανέρχεται στα 90 εκατ., που αφορούν στα ξενοδοχεία/branded residences στο Παράκτιο Μέτωπο (ΤΕΜΕΣ), στο Mixed Use Tower (BROOK LANE), στο Marina Residences & Club (ORILINA).

Προχωρούν οι υποδομές στο Ελληνικό

Παράλληλα, καταγράφεται επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων Υποδομών και Κτιριακών Αναπτύξεων. Ειδικότερα, μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) 171 εκατ. ενώ το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υποχρεώσεων για CAPEX ανήλθε την 31.12.2023 σε περίπου 0,6 δισ. ευρώ.

Το έργο Ελληνικού εμφάνισε Λειτουργικά κέρδη EBITDA προ αποτιμήσεων στα 65 εκατ. Η κερδοφορία επιτεύχθηκε σε διάστημα μόλις 2,5 ετών από την εξαγορά των μετοχών της Ελληνικό ΜΑΕ.

• Riviera Tower: η θεμελίωση του πύργου ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2023. Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης των 2 υπογείων του πύργου ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Podium. Τα πρώτα επίπεδα του πύργου είναι πλέον ορατά από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής, με τη σκυροδέτηση των δύο (2) κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και τον 2 ο όροφο.

• The Cove Residences: ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες στα οικόπεδα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου καθώς και οι εκσκαφές στο σύνολο των 4 οικοπέδων. Στα οικόπεδα 5-6 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σκυροδέτησης θεμελίωσης, ενώ στο οικόπεδο 6 ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες σκυροδέτησης της πλάκας ισογείου. Στα οικόπεδα 7-8 βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες σκυροδέτησης της θεμελίωσης.

• The Cove Villas: ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για 12 οικόπεδα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για επιπλέον 7 οικόπεδα.

• Park Rise (BIG): η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το Δεκέμβριο 2023 ενώ οι πρόδρομες εργασίες/εκσκαφές θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου 2024.

• Αθλητικό Κέντρο (Sports Complex, ανάδοχος Intrakat - ΜΕΤΚΑ): ολοκληρώθηκαν οι εργασίες θεμελίωσης για το κτίριο των κοιτώνων των αθλητών και για το κτίριο διοίκησης της ποδοσφαιρικής εγκατάστασης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της θεμελίωσης του κτιρίου των κερκίδων του στίβου και οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης όλου του αθλητικού κέντρου.

• Υπογειοποίηση Λεωφ. Ποσειδώνος (ανάδοχος ΑΒΑΞ): έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 78% των εκσκαφών και 51% των σκυροδετήσεων.

• Ρέμα Τραχώνων (αντιπλημμυρικά έργα): έχει ήδη ολοκληρωθεί 80% των εκσκαφών.

• Κτιριακό συγκρότημα ΑΜΕΑ: το έργο παραδόθηκε το Σεπτέμβριο 2023 προς χρήση στα 4 σωματεία ΑΜΕΑ. Το Φεβρουάριο 2024 έλαβε πιστοποίηση LEED Platinum.

• The Ellinikon Experience Park: το Φεβρουάριο 2024 έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση βιωσιμότητας SITES σε επίπεδο Gold, για νέες κατασκευές. Είναι το πρώτο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία Νέες Κατασκευές που λαμβάνει πιστοποίηση SITES (διεθνής πιστοποίηση Sustainable SITES Initiative για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση, βιώσιμων, ανθεκτικών τοπίων και υπαίθριων χώρων).

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2023 δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα Ellinikon Malls), παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του έργου στο Ελληνικό ανήλθε σε 1,7 δισ..

Τα malls στα νότια και η πορεία – ρεκόρ των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων

Σε σχέση με τα Malls που θα αναπτύξει η εισηγμένη στο Ελληνικό, υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συμφωνία Heads of Terms (HoT) με μισθωτές/ενοικιαστές για τις Εμπορικές Αναπτύξεις στο Ελληνικό: The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall): 70% του GLA, Riviera Galleria: 53% του GLA. Στόχος τα νούμερα αυτά να ανέβουν σε 80% και 75% αντίστοιχα στο τέλος του 2024.

• The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall): Η οικοδομική άδεια εκσκαφών εκδόθηκε τον Ιούλιο 2023 ενώ η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub), εντός του οποίου θα αναπτυχθεί και το Ellinikon Mall, εκδόθηκε το Νοέμβριο 2023. Ο ανάδοχος για την εργολαβία των εκσκαφών ΑΚΤΩΡ ξεκίνησε τις εκσκαφές και τις πρόδρομες εργασίες στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών τον Ιούνιο 2024. Τα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Β’ Εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2027. Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Rizzani εκτελεί χρέη συμβούλου ανάπτυξης (ECI) ευελπιστώντας να αναλάβει και το κατασκευαστικό συμβόλαιο.

• Riviera Galleria: Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Ιούνιο 2023 ενώοι κατεδαφίσεις και η μεταφορά και επαναλειτουργία των δικτύων υποδομών που εξυπηρετούν τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά έχουν ολοκληρωθεί. Η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου είναι στο τελικό της στάδιο. Tα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Α’ Εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2026. Οι πληροφορίες θέλουν τη ΜΕΤΚΑ φαβορί για να αναλάβει την κατασκευή του project.

Ως προς τα υφιστάμενα Malls, το 2023 καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ Λειτουργικής Κερδοφορίας EBITDA προ αποτιμήσεων για τα 4 Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία στα 81 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 18% έναντι του 2022 (περιλαμβάνει θετική συνεισφορά 9,1 εκατ. του Designer Outlet Athens, με ενοποίηση από 06.08.2022). Ο συνεχιζόμενος ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τα συνολικά μισθώματα (24% έναντι του 2022) και των εσόδων στάθμευσης (16% έναντι του 2022, λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας). Το The Mall Athens εισέφερε EBITDA 30,6 εκατ. ευρώ (14%), το Golden Hall 20,6 εκατ. (+8%) και το Mediterranean Cosmos 20,9 εκατ. (+10%). Ο συνολικός κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 18%, ο συνολικός αριθμών επισκεπτών +17% αλλά η Μέση Δαπάνη ανά Επισκέπτη +1%.

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου LAMDA MALLS την 31.12.2023, όπως προκύπτει από την αποτίμηση ανεξάρτητων εκτιμητών, ξεπέρασε τα 1,45 δις, με την αξία των εν λειτουργία 4 Εμπορικών Κέντρων να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ στα €1,123 δισ..

Ενισχυμένα μεγέθη

Χτες, η εισηγμένη ανακοίνωσε ενισχυμένα μεγέθη για το 2023 έναντι του 2022. Το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) του Ομίλου για το 2023 εμφάνισε κέρδη 206 εκατ. ευρώ αυξημένα 69% έναντι των κερδών 122 εκατ. ευρώ το 2022. Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, για το 2023 παρουσίασαν κέρδη 27 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 31 εκατ. ευρώ το 2022. Επίσης, ανακοίνωσε νέο ιστορικό ρεκόρ εσόδων 29 εκατ. ευρώ για τις 2 Μαρίνες σε λειτουργία, και ρεκόρ EBITDA 18 εκατ. ευρώ για τις 2 Μαρίνες σε λειτουργία (Φλοίσβος, Αγ. Κοσμά). Η εν λόγω βελτίωση προέρχεται κυρίως λόγω της αύξησης των ετήσιων (μόνιμων) συμβάσεων ελλιμενισμού, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι οποίες εξακολουθούν να ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας. Τα ταμειακά διαθέσιμα προσέγγιζαν τα 490 εκατ. ευρώ και η NAV το 1,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιο στενή συνεργασία Alpha και Unicredit – Τα νέα για το γήπεδο του ΠΑΟ – Το τίμημα για το Πόρτο Καρράς

Επαγγελματίες: Οι «παγίδες» της αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος – Φορολογικό «ξεσκόνισμα» φέρνει το αίτημα για έλεγχο

Έρχεται ο διαγωνισμός – «ακτινογραφία» για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider