Τελευταία ενημέρωση 14:38
Ισχυρή προσέλευση επενδυτών στη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σημειώνεται με το άνοιγμα της διαδικασίας του book building. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ήδη μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο της διαδικασίας, καλύφθηκε το 1 δισ. ευρώ του βιβλίου πώλησης μετοχών της ΕΤΕ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται και που διαρρέονται από συγκεκριμένες χρηματιστηριακές πηγές, μέχρι στιγμής, στο βιβλίο προσφορών φέρεται να έχουν συγκεντρωθεί προσφορές 5 δισ. ευρώ.
Όπως έγραφε νωρίτερα το insider.gr, η διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ αποτελεί στοίχημα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να στεφθεί με θεαματική επιτυχία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική προμηνύεται εξαιρετικά ισχυρό, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η διάθεση και του επιπλέον 1,99% των μετοχών της Τράπεζας (συνολικό ποσοστό προς διάθεση 21,99%) που υπάρχει ως περιθώριο βάσει του Ενημερωτικού Δελτίου. Επιπρόσθετα, η αγορά εκτιμά ότι η ζήτηση για τις μετοχές της ΕΤΕ θα καλυφθεί ήδη από την πρώτη μέρα. Αυτό, ωστόσο, δεν θα σημάνει και το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, το οποίο θα κλείσει ταυτόχρονα για διεθνή και ελληνική δημόσια προσφορά μεθαύριο Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, καθορίζοντας την τελική τιμή διάθεσης και την κατανομή των μετοχών στους νέους μετόχους.
Μεταξύ των τελευταίων, αναμένονται και ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα της εγχώριας αγοράς, τα οποία θα συνυπάρξουν με διεθνή, μακροπρόθεσμα μεγάλα funds στο νέο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.
Μετά τις διεθνείς επαφές της συμβούλου Goldman Sachs, οι οποίες έχουν αναδείξει ζωηρό ενδιαφέρον από 20 – 22 μεγάλα funds , πληροφορίες αναφέρουν ότι o CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, πραγματοποίησε χθες οργανωμένες συναντήσεις με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Ευτύχης Βασιλάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Αντώνης Κομνηνός, μέλη της οικογένειας Μαρτίνου κ.ά., προκειμένου να τους παρουσιάσει τις προοπτικές της ΕΤΕ.
Τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την εγχώρια αγορά τα μηνύματα που λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, αλλά και το ΤΧΣ και η κυβέρνηση, είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά ενόψει της διάθεσης των μετοχών της ΕΤΕ. Και αυτό, δεν οφείλεται μόνο στις αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από δύο από τους επίσημα αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ διεθνείς οίκους αξιολόγησης (DBRS και S&P, στους οποίους μπορεί να προστεθεί και η Scope Ratings που ήταν η πρώτη που έδωσε στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα και αναγνωρίστηκε επισήμως από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα) και άλλη μία που έρχεται από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Έχει να κάνει πρωτίστως με το πλεόνασμα αξιοπιστίας που έχει οικοδομήσει η Εθνική Τράπεζα απέναντι στην επενδυτική κοινότητα, καθώς η Διοίκηση Μυλωνά την τελευταία τετραετία παρουσιάζει συνέπεια στην υλοποίηση του επιχειρηματικού της πλάνου και μάλιστα με συνεχείς υπερβάσεις των στόχων.
Από τα σημεία που ξεχωρίζουν οι επενδυτές στην Εθνική Τράπεζα είναι:
- η υψηλή αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της συγκριτικά με την αποτίμησή της (η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ φτάνει περίπου στο 18% (17,8%) - και ειδικά στο γ΄ τρίμηνο ενισχύθηκε στο 20,8% - έναντι απόδοσης 10% - 12% που παρουσιάζουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλότερη αποτίμηση),
- η ισχυρή ρευστότητά της, από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά (η πλεονάζουσα ρευστότητα της ΕΤΕ ενισχύθηκε περαιτέρω σε 7,4 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2023),
- ο καθαρός ισολογισμός της (ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώνεται σε 3,6%, με τα ΜΕΑ να διαμορφώνονται σε 1,1 δις. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και μόλις 200 εκατ. ευρώ μετά τις προβλέψεις), και
- η υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια, επίσης από τις ισχυρότερες πανευρωπαϊκά (ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 17,9% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 20,3%).
Τα τέσσερα αυτά ατού, αλλά και η κερδοφορία άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2023-2025 στην οποία προσβλέπει η Διοίκηση της ΕΤΕ, όπως έχει αναφέρει στις παρουσιάσεις της σε αναλυτές, δημιουργούν το ισχυρό πλαίσιο ενδιαφέροντος της επενδυτικής κοινότητας για την Εθνική Τράπεζα.
Όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο για την δημόσια προσφορά των μετοχών της ΕΤΕ, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί εξέχουσα θέση στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με εκτεταμένο δίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα 313 υποκαταστημάτων κατά την 30 Σεπτεμβρίου 2023 (συμπεριλαμβανομένης μίας Μονάδας Ιδιωτικής Τραπεζικής), 14 καταστήματα χωρίς ταμεία, 16 γραφεία συναλλαγών, πέντε μονάδες εταιρικής τραπεζικής και 1.467 ΑΤΜ. Η Τράπεζα παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας, εξυπηρετώντας 5,7 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες, κατά την 30 Σεπτεμβρίου 2023. Η Τράπεζα προσφέρει επίσης προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής, με 3,9 εκατομμύρια ψηφιακούς εγγεγραμμένους χρήστες στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 και 2,8 εκατομμύρια ψηφιακούς ενεργούς χρήστες κατά τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 (με 2,3 εκατομμύρια ψηφιακούς ενεργούς χρήστες τον Σεπτέμβριο του 2023). Ο Όμιλος της ΕΤΕ δραστηριοποιείται επίσης στη Βόρεια Μακεδονία και στην Κύπρο, μέσω δύο βασικών αλλοδαπών τραπεζικών θυγατρικών: της Stopanska Banka A.D. – Σκόπια («Stopanska Banka») και της ΕΤΕ Κύπρου Λτδ («ΕΤΕ Κύπρου»).
Σημειώνεται ότι η διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ απευθύνεται σε εγχώριους επενδυτές (Ελληνική Δημόσια Προσφορά), οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν έως 27.441.455 μετοχές (15% της δημόσιας προσφοράς), ενώ οι υπόλοιπες 155.501.576 μετοχές (85% της προσφοράς) θα διατεθούν, μέσω της διαδικασίας του accelerated book building σε διεθνείς επενδυτές (Διεθνής Προσφορά). Και τα «δύο βιβλία» ανοίγουν αύριο ταυτόχρονα και θα κλείσουν την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.
Όπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, το εύρος διάθεσης των μετοχών θα κινηθεί από 5 έως 5,44 ευρώ (κλείσιμο τιμής μετοχής την Παρασκευή 10/11). Χθες, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 5,482 ευρώ, με άνοδο 0,77% και τζίρο 13,517 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,1 εκατ. σε τρία πακέτα).