Αποχώρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει η Ρωσία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποχώρηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει η Ρωσία

Στην αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης προσανατολίζεται η Ρωσία, λόγω της διένεξης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Λίλιαν Μόρο Πασκέ.

«Κουραστήκαμε να είμαστε τα αγοράκια και τα κοριτσάκια που τα μαλώνουν. Σκεφτόμαστε να αποχωρήσουμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σας το λέω ειλικρινά» σημείωσε η Ματβιένκο.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ήδη εδώ και μερικά χρόνια δεν έχει δικαίωμα ψήφου στον θεσμό αυτό. «Χάνουμε όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον μας να δραστηριοποιηθούμε στο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης» δήλωσε η Ματβιένκο.

Σύμφωνα με την Ματβιένκο η επιλογή αυτή είναι αναγκαστική και εκτίμησε πως «η κατάσταση που επικρατεί στην ΚΣΣΕ είναι κρίσιμη». Επεσήμανε επίσης ότι αν δεν αποκατασταθούν τα δικαιώματα της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ δεν έχει νόημα η παραμονή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επειδή η Ρωσία αρνείται να υλοποιήσει μια σειρά αποφάσεις τους Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν έχει δικαίωμα ψήφου από το 2014. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι Ρώσοι βουλευτές αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της ΚΣΣΕ. Το καλοκαίρι του 2017 ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα παγώσει την συνδρομή της στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2017 έως την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.