Τσίπρας: Έχουμε ιστορικό χρέος να μην μείνει αυτό το βήμα μετέωρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Έχουμε ιστορικό χρέος να μην μείνει αυτό το βήμα μετέωρο

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μια πατριωτική συμφωνία και για τους δύο λαούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους Ψαράδες των Πρεσπών, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ.

Λίγα λεπτά αργότερα, μετά τις ομιλίες του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ και του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπεγράφη η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που θα διέπει, εφόσον επικυρωθεί και από τη γείτονα χώρα, τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Συναντιόμαστε σήμερα στις Πρέσπες και δίνουμε το δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «έχουμε ιστορικό χρέος αυτό το βήμα να μην μείνει μετέωρο».

«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.

«Έχουμε ιστορικό χρέος το βήμα αυτό να μην μείνει μετέωρο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε «Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφή συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ζάεφ: Βάλαμε τέλος στο πρόβλημα που επιδείνωνε τις σχέσεις των δύο λαών

«Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που έβαζε τείχος ανάμεσα στους δύο λαούς», τόνισε στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών μας, μια λύση προς το συμφέρον των δύο λαών», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας ότι «θα είμαστε συνέταιροι και σύμμαχοι. Φτιάχνουμε μια καινούργια πραγματικότητα. Θα ανοίξουμε τα σύνορα μας με τα γειτονικά κράτη χωρίς ανταγωνισμούς».
Όπως είπε ο κ. Ζάεφ «μόνο ενωμένοι επιβιώνουμε», ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία είπε «με τη σημερινή συμφωνία έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Είναι η ευκαιρία να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε τυο μέλλον».

Αναφερόμενος στον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νόμιτς, ο κ. Ζάεφ τόνισε: «Αφιέρωσε τρεις δεκαετίες της ζωής του για αυτή τη συμφωνία και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την ιστορική πράξη».

Νίμιτς: Η συμφωνία είναι επωφελής και δίκαιη και για τις δύο χώρες

Αναφερόμενος στη συμφωνία ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ανέφερε «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε στρατηγικό όραμα και δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα αλλά και διπλωματικές ικανότητες. Είμαστε ευγνώμωνες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες», είπε ο κ. Νίμιτς.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας υποστήριξε ότι «θεωρώ ότι η παρούσα συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα αμφότερων των χωρών. Είμαι χαρούμενος που εργάστηκα και συνυπέγραψα αυτή τη συμφωνία. Η διαδικασία ήταν μακρά και δυσχερής, πιστεύω όμως ότι η επεξεργασία των προβλημάτων οδήγησε σε μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πως δύο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα.

Αναφερόμενος στα γενέθλιά του ανέφερε πως όπως είπε στην οικογένειά του "δεν θέλω δώρα θα μου κάνουν δώρα οι δύο πρωθυπουργοί με τους οποίους συνεργάστηκα"».

Μογκερίνι: H συμφωνία δείχνει ότι όλα επιλύονται με το διάλογο

Λόγο για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως είπε «Τα καταφέραμε χάρη στο σθένος, το θάρρος και την ελπίδα των δύο πρωθυπουργών. Μας έκαναν περήφανους οι δύο ηγέτες γιατί βρήκαν μια επωφελή λύση και για τις δύο χώρες».
«Ελλάδα και πΓΔΜ θα αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα και για άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «επιλύθηκε ένα πρόβλημα δεκαετιών για ξεκινά μια καινούργια ημέρα για τα Βαλκάνια».

Καταλήγοντας η κ. Μογκερίνι κατέληξε «Είναι μια ιστορική στιγμή για όλους. Η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες θα δει σύντομα ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό».

Χαν: Είναι μία ιστορική στιγμή

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, μεταφορικά μιλώντας, για να φθάσουμε ως εδώ και όπως είπε και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι μια ιστορική στιγμή. Και οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή έτσι ώστε να υπάρχει και γι' αυτή τη χώρα μια προοπτική στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους θεσμούς. Πιστεύω ότι και η Ευρώπη θα δώσει μια θετική απάντηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και σαφώς θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Ταυτόχρονα μιλάμε για το τέλος μιας διαδρομής, αλλά και για την αρχή ενός νέου ταξιδιού το οποίο οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" δήλωσε από το Οτέσεβο, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις γενικά της αντιπολίτευσης απάντησε "πιστεύω ότι "στο τέλος της μέρας" όλοι θα δουν, αφού μελετήσουν την συμφωνία, ότι πρόκειται για ένα καλό κείμενο, ένα καλό συμβιβασμό και ένας συμβιβασμός είναι μια συμφωνία που όλοι κάτι πρέπει να δώσουν για να πάρουν κάτι. Είναι μια προστιθέμενη αξία για αμφότερες τις πλευρές."

«Είμαστε εδώ, σε ένα φανταστικό τοπίο και συζητούσαμε με τους δύο πρωθυπουργούς, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών (ότι) πολλά μπορούν να γίνουν σε επίπεδο ανάπτυξης αυτού του κομματιού των Δ. Βαλκανίων σε επίπεδο τουρισμού κλπ. Μην λησμονούμε ότι και η Αλβανία γειτονεύει στις Πρέσπες, οπότε αυτή η συμφωνία πιστεύω ότι θα συμβάλλει πάρα πολύ στην ευρωστία των πολιτών στην περιοχή και αυτό μετρά» κατέληξε ο κ. Χαν.

Συμβολική η τοποθεσία της υπογραφής της Συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε με το ελικόπτερό του στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες με σκάφος, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και τη Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά της λίμνης έφτασε με σκάφος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι τους υποδέχθηκαν στη μαρίνα και αμέσως μετέβησαν πεζή, σε απόσταση λίγων μέτρων, στη διαμορφωμένη εξέδρα που έχει στηθεί και διέθετε τέντα για την προστασία από καιρικά φαινόμενα.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη μετέβησαν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο για να παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν επίσης, από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το παρών έδωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, παρόντες ήταν η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider