Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για τη συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για τη συμφωνία

Τη θέση πως «η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το πρωί της Τετάρτης, μια μέρα μετά τη 12η Ιουνίου και το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε πως επήλθε καταρχήν συμφωνία για το Σκοπιανό.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει η συμφωνία για το Σκοπιανό να έρθει στη Βουλή πριν την υπογραφή της στις Πρέσπες και ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να συμβεί αυτό.

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου για να έχουμε αυτή τη συνάντηση που διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

Όπως πρόσθεσε «Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε εσάς χθες, αλλά και τον ελληνικό λαό, για την πρόθεσή του να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία με τον βόρειο γείτονά μας. Μια συμφωνία, η οποία, κατά την άποψή μας, είναι βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα που για εμάς είναι μια υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν λόγο ακόμα: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα απέναντι στη συμφωνία αυτή».

Βρισκόμαστε λοιπόν, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «σε μια κατάσταση που είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει».

«Αυτό που θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω κι εγώ, ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί, εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι κινείται θεσμικά. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή, αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider