Τι σηματοδοτεί η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας

Κορυφώνεται εκ νέου η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή του Αιγαίου, με τη γείτονα χώρα να επιμένει στην πάγια στρατηγική της περί αλλαγής του status quo στο Αιγαίο. Υπό αυτό το πρίσμα, κορωνίδα της αυξημένης έντασης όλων των προηγούμενων ημερών ήταν ο εμβολισμός σκάφους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από τουρκική ακταιωρό, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη και η αυστηρή προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς Ελλάδα και Κύπρο να μην…τολμήσουν να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Όπως παρατηρούν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου προ μηνών δεν επέφερε ουσιαστική αλλαγή στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες παραμένουν σε ένταση, με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων να είναι συνεχείς όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, δεν αποτελεί ουσιαστικά επίδειξη ισχύος από μέρους της γείτονος, αλλά αντίθετα εξωτερίκευσης της ανασφάλειας που διακτέχει την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, με δεδομένες όλες τις εξελίξεις στη γειτονιά της, αλλά και στο εσωτερικό της.

Όπως εξηγεί έμπειρος διπλωμάτης στο Insider.gr, η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του αμερικανικού παράγοντα, με την ηγεσία της γείτονος να κάνει μια επιλογή με μεγάλο ρίσκο και εν γνώσει του ότι αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις ήδη επιβαρυνμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και ενώ μαίνεται το μέτωπο στο Αφρίν, η Τουρκία επιχειρεί να δείξει ότι είναι ισχυρή και δεν πτοείται από τη διεθνή πίεση και την εμπλοκή όλο και περισσότερων παραγόντων στη Συρία, ανεβάζοντας τους τόνους τόσο στο Αιγαίου όσο και στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση αυτή την ανάλυση, όσο η Τουρκία αναλίσκει διπλωματικό κεφάλαιο στη Συρία, κινδυνευει να μείνει εκτός παιχνιδιού στο Αιγαίο: τόσο λόγω της ισχυροποίησης της σχέσης ΝΑΤΟ-Ελλάδας, ως αντίβαρο στις κινήσεις της γείτονος, όσο και λόγω της σαφούς πρόθεσης της Κύπρου να αξιοποιήσει τα ενεργειακά της αποθέματα στην ΑΟΖ, χωρίς να «λογαριάζει» τις αξιώσεις των Τούρκων. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Τούρκοι επιδιώκουν να παγιώσουν το «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο και να αποτρέψουν Ελλάδα και Κύπρο από κινήσεις που θα συνιστούν αλλαγή των ευαίσθητων σημερινών ισορροπιών επί τα χείρω για τη γείτονα.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του κ. Ερντογάν πιέζεται τόσο από τη δημιουργία ενός νέου εθνικιστικού κόμματος, όσο και από τη σκλήρυνση της ρητορικής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεπώς, υιοθετεί και αυτός με τη σειρά του πιο σκληρές θέσεις.

Κάπως έτσι, είχαμε τη λεκτική κλιμάκωση μέσω των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και την έμπρακτη απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή, μέσω του εμβολισμού του ελληνικού σκάφους από τουρκικό. Mάλιστα, με βάση την ανάλυση που κάνουν Έλληνες αξιωματικοί από το ελληνικό πλοίο, συμπεραίνουν ότι η ισχύς της σύγκρουσης ήταν τέτοια που καταδεικνύει ότι η Τούρκοι ήθελαν να προκαλέσουν σοβαρό επεισόδιο και δεν επρόκειτο απλώς για ένα ανθρώπινο λάθος του κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου. Όπως και να έχει, πάντως, το μήνυμα που εκπέμπουν τόσο το ελληνικό υπουργείο Άμυνας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών είναι «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Bέβαια, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε ανώτερο υπηρεσιακό επίπεδο σε έντονο διάβημα προς την Τουρκία, ενώ σαφώς αποδοκιμαστική τόσο για τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου όσο και για τη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, το βράδυ έλαβε χώρα και συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αποκλιμάκωση της έντασης και τον κ. Γιλντιρίμ να εξηγεί ότι το συμβάν με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου δεν ήταν από εσκεμμένη ενέργεια.

Πλην όμως ο κίνδυνος επεισοδίου ή ατυχήματος στο Αιγαίο εξακολουθεί να ελλοχεύει, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη γείτονα και σε ενδεχόμενες νέες προσπάθειες εξαγωγής των εσωτερικών δυσκολιών που διερχεται η Τουρκία στη σκακιέρα του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider