Αβραμόπουλος για την ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής θεωρήσεων

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αβραμόπουλος για την ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής θεωρήσεων

Στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για την ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής θεωρήσεων αναφέρθηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι:

«Χαιρετίζω τη σημερινή υιοθέτηση από το Συμβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για την ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής θεωρήσεων και τη διασφάλιση ισχυρότερων εγγυήσεων για την πολιτική θεωρήσεων. Ο αναθεωρημένος μηχανισμός θα ενισχύσει σημαντικά και θα αυξήσει την αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής απελευθέρωσης θεωρήσεων δίνοντας μας τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης ή σε αυξημένο κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια των Κρατών Μελών.

Με τη θέσπιση μιας ταχείας διαδικασίας, που βασίζεται σε καλώς ορισμένα κριτήρια, ο νέος μηχανισμός θα καταστήσει πολύ πιο εύκολη για τα Κράτη Μέλη την προσωρινή επανεισαγωγή των απαιτήσεων θεώρησης και την άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων απρόοπτης και σημαντικής αύξησης της παράτυπης μετανάστευσης, αβάσιμων αιτήσεων ασύλου από ταξιδιώτες χωρίς υποχρέωση θεώρησης, έλλειψης συνεργασίας για την επανεισδοχή από τρίτα κράτη μέλη, ή αυξημένου κινδύνου και άμεσης απειλής για την εσωτερική ασφάλεια ενός ή περισσότερων Κρατών Μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτούν.

Με τη σημερινή απόφαση, πετύχαμε να καταστήσουμε τον μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων ένα πιο αποδοτικό εργαλείο για την κοινή μας πολιτική θεωρήσεων χάρις σε μια ευέλικτη προσέγγιση και αναλογική αντίδραση σε περίπτωση όπου η προσωρινή παύση του καθεστώτος απελευθέρωσης θεωρήσεων δικαιολογείται. Παράλληλα, οι νέες διαδικασίες θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες χωρίς υποχρέωση θεώρησης, προκειμένου να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τα ταξίδια χωρίς υποχρέωση θεώρησης στην ΕΕ για τους πολίτες τους.

Η ΕΕ παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες πολλών τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών, να ταξιδεύουν χωρίς την υποχρέωση θεώρησης. Η κοινή μας πολιτική θεωρήσεων είναι το κλειδί για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις τρίτες χώρες και να διευκολύνουμε την προσωπική επαφή μεταξύ των πολιτών μας. ΗΕΕ, για να διαφυλάξει και να διατηρήσει την πολιτική της για τις θεωρήσεις, είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να αντιδρά άμεσα για την αποφυγή και την αντιμετώπιση πιθανών καταχρήσεων της άρσης θεωρήσεων».

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στην Τιφλίδα με την ευκαιρία της έγκρισης από το Συμβούλιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησεων για τους πολίτες της Γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γεωργίας κ. Giorgi Margvelashvili και τον Πρωθυπουργό κ. Giorgi Kvirikashvili. Σήμερα στις 13.30 (τοπική ώρα) θα παραθέσει συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider