Χρηματοδότηση έως 150.000 ευρώ για τουριστικές επενδύσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματοδότηση έως 150.000 ευρώ για τουριστικές επενδύσεις

Την χρηματοδότηση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα έως του ποσού των 150.000 ευρώ, αλλά και την επιδοτούμενη πρόσληψη προσωπικού για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, προσφέρουν δράσεις του νέου ΕΣΠΑ.

Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε 131 δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου μπορούν με μια απλή αίτηση να χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να ανανεώσουν τις υποδομές και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις υπηρεσίες τους. Ταυτόχρονα μπορούν να ενισχυθούν με επιδοτούμενο προσωπικό που θα κάνει την πρακτική του στην επιχείρησή τους, ενώ σε περίπτωση πρόσληψης το πρόγραμμα καλύπτει μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ενισχύσεις από 15.000-150.000 ευρώ

Την ερχόμενη Τρίτη, 29 Μαρτίου, ανοίγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών τους».

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι οι υπηρεσίες ενοικίασης λεωφορείων, επιβατηγών αυτοκινήτων και αμαξών με ζώα, θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών, θαλάσσιες και παράκτιες μεταφορές επιβατών με θαλαμηγούς, σκάφη εκδρομών και περιηγήσεων θάλασσας, πλωτά ταξί, ενοικίαση σκαφών, καταλύματα όλων των μορφών, ενοικιαζόμενα δωμάτια ξεναγοί, υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και καταδύσεων αλλά και υπηρεσίες μίνι γηπέδων, καλαθοσφαίρισης και κολυμβητηρίου. Επίσης επιδοτούνται ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδιών κ.λπ.

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενες και νέες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Για την ακρίβεια:

• Υφιστάμενες επιχειρήσεις και τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις

• Νέες επιχειρήσεις και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.

Οι ενισχύσεις που μπορούν να διεκδικήσουν κυμαίνονται από τις 15.000 έως τις 150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιμών δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν σε:

• Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο, μηχανήματα - εξοπλισμός

• Εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος & εξοικονόμησης ενέργειας & ύδατος

• Ανάπτυξη & Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης

• Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενου ή/και νέου προσωπικού)

• Αυτοκινούμενα μεταφορικά μέσα, σκάφη θαλάσσης χωρίς πλήρωμα και ποδήλατα κάθε μορφής που προορίζονται για εκμίσθωση ως εξοπλισμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις σχετικές δραστηριότητες

• Μεταφορικά Μέσα επαγγελματικής χρήσης, είτε μεικτής/πολλαπλής χρήσης, τουλάχιστον εννέα θέσεων

• Δαπάνες προβολής - προώθησης.

Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 11 Φεβρουαρίου 2016, ημερομηνία δημοσιοποίησης της πρόσκλησης.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική και οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis ).

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να καταθέσουν φυσικό φάκελο με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής, παρά μόνο μετά την αξιολόγηση και την προσωρινή βαθμολογική κατάταξη, για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια.

Εξάμηνη πρακτική στον τουρισμό με 2.500 ευρώ

Έως τις 10 Απριλίου υποβάλλονται οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ( στο http://insete-training.gr) για το νέο Voucher στον τουρισμό, την υλοποίηση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού το ΙΝΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» αφορά 994 νέους απόφοιτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και 5.656 νέους που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το νέο Voucher περιλαμβάνει:

α) θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών,

β) πρακτική άσκηση διάρκειας έξι μηνών των ωφελουμένων, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας, συνολικής διάρκειας 420 ωρών

γ) υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των ωφελουμένων από το ΙΝ.ΣΕΤΕ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρτιση.
Η Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας αντιστοιχεί στο ποσό των 670 ευρώ και τη λαμβάνει ο Πάροχος κατάρτισης για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Το Εκπαιδευτικό Επίδομα εισπράττεται από τους άνεργους νέους και περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ ανέρχεται στο ποσό των 2.458 ευρώ (εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.058 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα πρακτικής άσκησης), ενώ για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται στο ποσό των 2.248 ευρώ, εκ των οποίων 400 ευρώ αφορούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και τα υπόλοιπα 1.848 ευρώ συνολικά, στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν την πρακτική τους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider