Πιο εύκολη η πώληση ακινήτων για όσους χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο εύκολη η πώληση ακινήτων για όσους χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ

Ένα σημαντικό εμπόδιο που παρουσιαζόταν στις πωλήσεις ακινήτων αίρεται με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες Πέμπτη από τη Βουλή. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα εφόσον ο πωλητής το επιθυμεί η εφορία να παρακρατεί κατευθείαν το ποσό που χρωστάει από φόρους ακίνητης περιουσίας ή ΕΝΦΙΑ χωρίς να χρειάζεται κάποια ρύθμιση.

Μέχρι σήμερα, ένας φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει ένα ακίνητο και έχει οφειλές σε φόρους ακίνητης περιουσίας από άλλα ακίνητα μπορεί να προχωρήσει στη μεταβίβαση, μόνο εφόσον έχει κάνει ρύθμιση του υπολειπόμενου φόρου που αφορά τα άλλα ακίνητά του ώστε να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα.

Με την εφαρμογή του νόμου κατά τη διαδικασία μεταβίβασης, το ποσό των υπολειπόμενων φόρων από άλλα ακίνητα μπορεί να παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και να αποδίδεται στην εφορία μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών ημερών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες εργολάβους και ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων που αδυνατούσαν μέχρι και σήμερα να προχωρήσουν στις σχετικές αγοραπωλησίες λόγω νομοθετικών στρεβλώσεων.

Επί χρόνια, οι εργολήπτες κατασκευαστές δεν μπορούσαν να πουλήσουν το ακίνητο που είχαν λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα, σε περίπτωση που οι οικοπεδούχοι (οι οποίοι πρέπει απαραιτήτως να παρίστανται στις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ως εκ τρίτου συμβαλλόμενοι), δεν διέθεταν φορολογική ενημερότητα λόγω αρρύθμιστων οφειλών.

Με τη νέα διάταξη ο οικοπεδούχος, που ούτως ή άλλως δεν λαμβάνει χρήματα από την αγοραπωλησία, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από την οικεία Δ.Ο.Υ. που θα περιγράφει αναλυτικά την οφειλή του, την οποία και θα προσκομίζει στο συμβολαιογραφικό γραφείο προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αγοραπωλησία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider