Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά η υποβολή - Όλοι οι νέοι κωδικοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινά η υποβολή - Όλοι οι νέοι κωδικοί
Προσυμπληρωμένοι κωδικοί με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και ειδικός κωδικός για όσους αμφισβητούν το τεκμήριο. Τα σημεία SOS του νέου Ε1.

Το τεκμαρτό εισόδημα που έχει υπολογίσει η ΑΑΔΕ θα βρουν προσυμπληρωμένο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για απαλλαγή ή εκπτώσεις από το τεκμήριο θα πρέπει να το δηλώσουν σε νέους κωδικούς που περιλαμβάνει το Ε1.

Η ΑΑΔΕ, όπως δήλωσε χθες Τρίτη ο Γιώργος Πιτσιλής, ετοιμάζεται να ανοίξει εντός της ημέρας, την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων και με απόφασή της δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση των νέων φορολογικών εντύπων. Οι αλλαγές που έγιναν φέτος στο βασικό έντυπο Ε1 της νέας φορο-δήλωσης αφορούν τους περίπου 730.000 επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το νέο καθεστώς φορολόγησης που υπολογίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο και μπορεί να φθάσει έως τα 50.000 ευρώ.

Βέβαια, όσοι θεωρούν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό και θέλουν να το αποδείξουν έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τους υπολογισμούς της ΑΑΔΕ ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου με συμπλήρωση των κωδικών 443-444 του Ε1. Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων.

Οι νέοι κωδικοί

Οι νέοι κωδικοί που θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες είναι οι εξής:

- 405-406. Στους κωδικούς αυτούς οι επαγγελματίες θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Κλικάροντας πάνω στον κωδικό αναδύεται πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

- 443-444. Θα πρέπει να συμπληρωθούν από όσους αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα και θα ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων.

- 445-446. Προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το απαλλασσόμενο από το φόρο, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αμείβονται με μπλοκάκι).

Απαλλαγή και εκπτώσεις

Στο έντυπο Ε1 έχουν προστεθεί ειδικοί κωδικοί για όσους δικαιούνται «κούρεμα» του τεκμηρίου και συγκεκριμένα:

1. Οι κωδικοί 045-046 για όσους εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης (π.χ. σχολικά κυλικεία). Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:

- Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

- Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων

- Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα

2. Οι κωδικοί 047-048 για όσους δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

- Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν τέκνο;

- Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;

- Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο του 25%

- Έχετε επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Δικαιολογητικά

Πάντως, για την απαλλαγή ή τη μείωση κατά 50% του τεκμηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ενώ στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος η εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων θα ολοκληρώνεται μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: «Κούρεμα» προστίμων έως 50% για όσους δεν προσφύγουν στα δικαστήρια - Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

ΙΟΒΕ: Τα μνημόνια αύξησαν τις ανισότητες – Το 20% των φτωχότερων έχασε τα 3/4 του εισοδήματός του

gazzetta
gazzetta reader insider insider