Σε 27 μήνες έκλεισαν 200.000 μπλοκάκια και χάθηκαν εισοδήματα 1,4 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε 27 μήνες έκλεισαν 200.000 μπλοκάκια και χάθηκαν εισοδήματα 1,4 δισ. ευρώ

Τους τελευταίους 27 μήνες, ήτοι από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα, σχεδόν 200.000 φορολογούμενοι επισκέφθηκαν την εφορία για να κλείσουν τα μπλοκάκια τους και να τερματίσουν το επιτήδευμα που ασκούσαν.

Αυτή η επιλογή να διακόψουν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα για να γλιτώσουν από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις.

Ειδικά τα εισοδήματα που δήλωσαν την τελευταία διετία οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέγραψαν πτωτική τροχιά, καθώς έγιναν καπνός εισοδήματα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Από 4,7 δισ. ευρώ που είχαν δηλώσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι το 2015, εφέτος εμφάνισαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, στα δύο χρόνια εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου οι επαγγελματίες αντέδρασαν με εμφάνιση λιγότερων εισοδημάτων.

Φέτος, είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που καταγράφεται μείωση των εισοδημάτων, ενώ πέρυσι η τρύπα στα εισοδήματα των επαγγελματιών είχε ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ. Η μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ που αποτυπώνεται στα εισοδήματα του 2017 δείχνει ότι το πρόβλημα από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος έχει γίνει ολοένα και μεγαλύτερο.

Τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος στην εφορία τα 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά εμφανίζονται μειωμένα περίπου κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων είχε αντίκτυπο στο συνολικό ποσό φόρου που βεβαιώθηκε, το οποίο εμφάνισε μείωση της τάξεως των 452 εκατ. σε σχέση με το 2017, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία μείωση φορολογικού συντελεστή.Συνολικά δηλώθηκαν εισοδήματα της τάξεως των 72 δισ. ευρώ από περίπου 74 δισ. ευρώ που είχαν αποτυπωθεί στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις. Από τα 72 δισ. ευρώ, μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν περίπου 59 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% των εισοδημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider