Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια για την Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημειώνοντας πως η χώρα σημαδεύτηκε από οκτώ χρόνια λιτότητας.

«Είναι μια μεγάλη έως και ιστορική μέρα για την Ελλάδα», η οποία «επί σχεδόν δέκα χρόνια δεν είναι πια υπό κηδεμονία αλλά υπό το κράτος προγραμμάτων που είναι προγράμματα βοήθειας», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές (…) να καθορίσει τη δική της οικονομική πολιτική, ασφαλώς συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις», είπε.

Η Ελλάδα βγαίνει επίσημα σήμερα από την κηδεμονία των πιστωτών της –της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– προκειμένου να ξαναρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές έπειτα από πολλά χρόνια βαθιά ύφεσης.

«Η ελληνική κρίση ήταν ενός βάθους, μιας διάρκειας, μιας σκληρότητας απολύτως χωρίς προηγούμενο, ως εκ τούτου πρέπει να επιτηρούνται οι δεσμεύσεις της από λίγο πιο κοντά», εκτίμησε ο πρώην υπουργός επί προεδρίας του Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Μοσκοβιί αναγνώρισε επίσης πως έγιναν «λάθη (…) στη διάρκεια αυτών των πολύ μακρών χρόνων», κάνοντας λόγο κυρίως για μηχανισμούς αλληλεγγύης «που δημιουργήθηκαν κάπως υπό την πίεση της κρίσης και δεν ήταν εκούσιοι μηχανισμοί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.