Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στο 2,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, επιβεβαιώνοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι πάνω από τον στόχο για «κάτω αλλά κοντά στο 2%» που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ανακοίνωση της Eurostat φέρνει καλά νέα στην ΕΚΤ η οποία στοχεύει να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τα τέλη του έτους και σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ μέσα στο δεύτερο μισό του 2019.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση από 2% που ήταν τον Ιούνιο, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας. Χωρίς την ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1,3%.

Τα χαμηλότερα ετήσια επίπεδα πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Ελλάδα (0,8 %), στη Δανία (0,9 %) και στην Ιρλανδία (1,0 %).

Τα υψηλότερα ετήσια επίπεδα πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,3 %), στη Βουλγαρία (3,6 %), στην Ουγγαρία (3,4 %) και στην Εσθονία (3,3 %).

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε έξι και αυξήθηκε σε δεκατρία. Το δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider