Πότε θα επιστρέψουν οι επενδυτές στην Τουρκία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε θα επιστρέψουν οι επενδυτές στην Τουρκία

Η κρίση στην Τουρκία υπενθύμισε το πόσο γρήγορα οι επενδυτές αποχωρούν από μία χώρα την οποία παύουν να εμπιστεύονται και εν πολλοίς αναβίωσε τα δραματικά γεγονότα που έζησε η Ελλάδα το 2015 και τα οποία οδήγησαν στο τρίτο Μνημόνιο.

Και μπορεί το Κατάρ να εμφανίζεται διατεθειμένο να στηρίξει την Τουρκία με άμεσες επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων, ωστόσο θα χρειαστούν πολλά περισσότερα σήματα και πρωτοβουλίες από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να σταματήσει η επενδυτική αιμορραγία. Σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί πολύ περισσότερος χρόνος για να επιστρέψουν στη χώρα τα κεφάλαια που φύγανε το τελευταίο δεκαήμερο.

Τα όσα διαδραματίστηκαν στις αρχές του 2015 στην Ελλάδα, κατά τη δραματική περίοδο του «ανένδοτου» του ΣΥΡΙΖΑ και των πεπραγμένων Τσίπρα- Βαρουφάκη, που οδήγησαν στην ταχεία αποχώρηση ξένων επενδυτών που είχαν σταδιακά αρχίσει να εμπιστεύονται τα ελληνικά assets μετά τη δύσκολη περίοδο 2010-2012, αποτελούν ένα καλό ιστορικό παράδειγμα για το πόσο γρήγορα χάνεται η εμπιστοσύνη και το πόσο δύσκολα κτίζεται.

Στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δείχνουν πως στο πρώτο τρίμηνο του 2014 οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας, δηλαδή τα χρήματα που είχαν δοθεί σε ιδιώτες και Δημόσιο, ήταν στα 78,12 δισ. δολάρια. Τα επενδυμένα αυτά κεφάλαια είχαν προσελκυσθεί με μεγάλη προσπάθεια από την τότε Κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου 2012 και της 31ης Μαρτίου 2014, η τότε κυβέρνηση πέτυχε να αυξήσει τις επενδύσεις των ξένων σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία από τα 56 δισ. δολάρια στα 78,12 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 22 δισ. δολάρια.

Ωστόσο η προσπάθεια αυτή γκρεμίσθηκε μέσα στο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2014 - Μαρτίου 2015 με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και τα πεπραγμένα Βαρουφάκη, που τρόμαξαν τους επενδυτές και τους οδήγησαν σε φυγή από τα ελληνικά assets. Έτσι, την περίοδο αυτή καταγράφηκε μείωση της έκθεσης των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα από τα 78,12 δισ. δολάρια, στα 35,15 δισ. δολάρια, ήτοι κατά 42,97 δισ. δολάρια.

Αλλά από το καλοκαίρι του 2015 και την υπογραφή του επίπονου τρίτου Μνημονίου μέχρι και σήμερα μόλις το ήμισυ των επενδυτικών απωλειών εκείνης της περιόδου έχει ανακτηθεί.

Τα στοιχεία της BIS δείχνουν πως οι απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ανήλθαν στα 53,8 δισ. δολάρια, δηλαδή μέσα στην περίοδο Αυγούστου 2015- Μαρτίου 2018 επέστρεψαν πίσω ξένα κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων.

Και η ταχύτητα ανάκτησης αυτών των κεφαλαίων είναι διδακτική. Η τωρινή κυβέρνηση πέτυχε να ανακτήσει αυτά τα 22 δισ. δολάρια μέσα σε 1.096 ημέρες, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά το είχε πετύχει μέσα σε 455 ημέρες και ενώ είχε προηγηθεί το επίπονο για τους επενδυτές PSI.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider