«Αλαλούμ» με το ηλεκτρονικό μητρώο για τα Airbnb

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αλαλούμ» με το ηλεκτρονικό μητρώο για τα Airbnb

Διαρκείς καθυστερήσεις και μεταθέσεις καταγράφονται στο ζήτημα του ηλεκτρονικού μητρώου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και μέχρι σήμερα παραμένει ουσιαστικά ανενεργός, καθώς η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητά τους και τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις μισθώσεις δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι το Μητρώο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2017. Η ημερομηνία πέρασε και τίποτα δεν έγινε. Μετά ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει τον Μάρτιο. Άλλη μια ημερομηνία που παρήλθε άπρακτη.

Πριν από λίγες ημέρες η Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών να τεθεί σε λειτουργία το περίφημο Μητρώο.

Δεδομένου ότι η τουριστική σεζόν κορυφώνεται και ακόμη το μητρώο δεν έχει μπει σε λειτουργία η φορολογική διοίκηση χάνει μια σημαντική ευκαιρία να εισπράξει φόρους από τον τουρισμό και ειδικά από επιχειρήσεις που τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως καταγράφουν σημαντικά έσοδα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb θεωρείται εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας και φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%, εφόσον τα ακίνητα αυτά εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Αν όμως παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα κ.λπ., τότε το εισόδημα αυτό δεν θα φορολογηθεί με την κλίμακα των ενοικίων αλλά ως εισόδημα προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή θα φορολογηθεί με συντελεστές από 22% έως 45%.

…..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider