Η εφορία θα ανοίγει ΑΦΜ σε ξένους επενδυτές για να εισπράττει πρόστιμα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εφορία θα ανοίγει ΑΦΜ σε ξένους επενδυτές για να εισπράττει πρόστιμα

Τα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έλυσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, καθώς άνοιξε το δρόμο για την είσπραξη προστίμων πολλών εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια σε ξένους επενδυτές για ανοικτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών, αλλά δεν είχαν καταβληθεί διότι οι εν λόγω επιτήδειοι δεν διέθεταν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στην Ελλάδα.

Αυτή η αδυναμία είσπραξης των προστίμων είχε καταστεί κοινό μυστικό στους ξένους παίκτες, αλλά και σε Έλληνες επενδυτές που έκαναν συναλλαγές μέσω εταιρειών του εξωτερικού, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν αποθρασυνθεί. Αλλά το θεσμικό κενό εξέθετε και την Ελλάδα, καθώς πολλοί επενδυτές που απευθύνονταν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για να διευθετήσουν τα πρόστιμα τους, λάμβαναν την απάντηση ότι δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ!

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έδωσε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ερμήνευσε σχετική διάταξη που υπήρχε ήδη από το 2013 (!) ξεκαθαρίζοντας πως η φορολογική διοίκηση δύναται να αποδίδει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου σε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος, οίκοθεν, εφόσον η εφορία γνωρίζει επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, ημερομηνία γέννησης, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης ή σε περίπτωση νομικού προσώπου την επωνυμία και την έδρα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ΑΦΜ θα αποδίδεται τόσο για να βεβαιώσει ή και να εισπράξει η εφορία απαιτήσεις κατά φορολογούμενου ή προσώπου που δεν τυγχάνει φορολογούμενος κατά τη διαδικασία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αλλά και για να επιστρέφει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider