Ντράγκι: Θα κάνουμε δική μας DSA για το QE, αλλά δεν υπάρχει χρόνος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Θα κάνουμε δική μας DSA για το QE, αλλά δεν υπάρχει χρόνος

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Στο ζήτημα του αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να συνεχίσει να αποδέχεται κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα (waiver) μετά το πρόγραμμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σήμερα Δευτέρα κατά τη διάρκεια συζήτησης με την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά τα λεγόμενα του κ. Ντράγκι η χώρα δεν έχει τα χρονικά περιθώρια για να συμμετέχει στο QE μέχρι τις 20 Αυγούστου.


Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ο κ. Ντράγκι είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στο QE μετά το πρόγραμμα μόνο αν έχει waiver. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας δεν διασφαλίζει το waiver.

Τώρα η Ελλάδα έχει waiver, είπε ο κ. Ντράγκι και το ερώτημα είναι μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα του χρέους αν η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στο QE όσο υφίσταται το πρόγραμμα.

Θα κάνουμε ανεξάρτητη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA) και αξιολόγηση της διαχείρισης κινδύνου, οπότε θα έχουμε τη δική μας άποψη για το θέμα, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όμως, όπως είπε, για να προχωρήσει στη δική της ανάλυση για το χρέος η ΕΚΤ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια της απόφασης του Eurogroup της 21η Ιουνίου για το χρέος και οι σχετικές αποφάσεις από τον ESM. «Μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε την ανάλυση» είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Κατά αναλυτές αν καταφέρει η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ έστω και για ένα μικρό διάστημα τότε θα δοθεί ένα σημαντικό σήμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider