Ρέγκλινγκ σε Economist: Υπάρχει περιθώριο για μείωση της φορολογίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ σε Economist: Υπάρχει περιθώριο για μείωση της φορολογίας

Οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές είναι καίριας σημασίας και υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο αυτοί να μειωθούν, δήλωσε από το συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα υψηλά πλεονάσματα αποτελούν τροοπέδη για την ανάπτυξη, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών όπου τα υψηλά πλεονάσματα είναι συμβατά με την ανάπτυξη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελστών.

Το «βάρος» των προσπαθειών για την Ελλάδα πέφτει τώρα στην ελάφρυνση του χρέους, και όχι τόσο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων είναι πολύ σημαντική, με αποκορύφωμα την ψήφιση των μέτρων στο κοινοβούλιο. «Είμαστε κοντά», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά» τις επόμενες ημέρες έως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία ανεστάλη λόγω μη εκπλήρωσης της προϋπόθεσης των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, ο ίδιος διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί και στη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα είναι θετική για την εκταμίευση.

Όσον αφορά στο μείγμα των μέτρων για το δανειακό προφίλ της χώρας μετά τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί το Eurogroup της Πέμπτης, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο όλες οι παραμέτρους για τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Επανέλαβε δε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη, καθώς η Ελλάδα είναι είναι ευάλωτη στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, γεγονός που αποδείχθηκε και στην πρόσφατη αναραταραχή στην Ιταλία.

Τόνισε, τέλος, ότι ο ESM θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας μέχρι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Οι προκλήσεις παραμένουν για τις τράπεζες

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται και τη μείωση της εξάρτησης από τον δανεισμό του ELA κάτω από τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για τον κλάδο, διαμήνυσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αναγνώρισε τις προσπάθειες των τραπεζών για επιστροφή στην κανονικότητα, με έκδοση καλυμμένων ομολογιών και πώληση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), ωστόσο οι συνθήκες παραμένουν δυσχερείς.

Το βάρος των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τα πιστωτικά ιδρύματα και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα (35%) στο τέλος του 2019, το διάστημα δηλαδή για το οποίο έχουν καταρτίσει σχέδιο μείωσης των NPΕs οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Εξέφρασε, πάντως, την εντύπωση, ότι οι στόχοι των τραπεζών για μείωση των επισφαλειών, σε συνεννόηση με τον SSM, θα εκπληρωθούν «και με το παραπάνω».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider