Ρέγκλινγκ: Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέγκλινγκ: Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη

Την προειδοποίηση πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μάλιστα κάποιων οδυνηρών αρχικά παρεμβάσεων είναι μονόδρομος για να οδηγηθεί η Ελλάδα σε υγιή κατάσταση, με καλή ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, απηύθυνε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Αναφερόμενος στις συνθήκες με τις οποίες θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη, αλλά όχι πανάκεια καθώς αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για τον ESM, ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας», είπε.

Στη βάση αυτή τόνισε πως αν και η Ελλάδα μεταμνημονιακά θα υπόκειται σε τακτική παρακολούθηση στη βάση του λεγόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. «Καθώς η Ελλάδα απαιτεί ουσιαστικά περισσότερη ελάφρυνση χρέους από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ, η παρακολούθηση της μετά το πρόγραμμα θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «ασυνήθιστη» την περίπτωση της Ελλάδος, τονίζοντας πως ήταν η μόνη χώρα που χρειάσθηκε τρία χρηματοδοτικά προγράμματα και όχι ένα για να εξέλθει της κρίσης. «Οι λόγοι είναι αρκετά προφανείς: τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερα από ότι στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν αργή. Χάθηκε επίσης πολύς χρόνος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η μεταρρυθμιστική διαδικασία διακόπηκε προσωρινά», είπε.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτούμενων, στα οποία όπως είπε περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της φορολογικής πολιτικής και των δημοσίων εσόδων, της δημοσιονομικής διαχείρισης και της κοινωνικής πρόνοιας. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα των προϊόντων, στις υποδομές, στην ενέργεια και στις ιδιωτικοποιήσεις. Απαιτείται επίσης περισσότερη προσπάθεια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργιάς των δικαστηρίων. Επομένως, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να επιβραδυνθεί», ανέφερε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα η ευρωζώνη θα εξετάσει το μέγεθος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να σχηματιστεί το αποθεματικό ασφαλείας. Για το θέμα του χρέους είπε πως τις επόμενες ημέρες το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της.

«Υπήρξαν στιγμές που πίστευα ότι η συζήτηση έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στο ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας: επειδή είναι οι μεταρρυθμίσεις που τελικά θα πείσουν τους επενδυτές», επεσήμανε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ υποσχέθηκαν στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους τον Μάιο του 2016, με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, εφόσον χρειαζόταν.

«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και, όπως είπα, εάν υπάρχει ακόμη ανάγκη. Πραγματοποιούνται τώρα συζητήσεις σχετικά με το πώς θα φαίνεται αυτή η δέσμη μέτρων και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider