Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση για το χρέος

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν ως φαίνεται οι διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να γίνουν επιπλέον προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές, που υπάρχουν όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, όπως διαφάνηκε μετά το Eurogroup.

«Είμαστε στο τέλος του προγράμματος, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα. Σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένη» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο Σεντένο δήλωσε ότι υπάρχει μερική σύγκλιση για το χρέος, αλλά σημείωσε, παράλληλα, ότι το ζήτημα εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία, η οποία κρατά σκληρή στάση όσον αφορά το ζήτημα του χρέους.

«Η τελευταία ημέρα για το πρόγραμμα είναι η 20η Αυγούστου. Τις επόμενες λίγες ημέρες θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες και συζητήσεις» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όμως, απέφυγε να διευκρινίσει πότε ακριβώς αναμένει μία συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέπει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί άφησε, επίσης, να διαφανεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. «Δουλεύουμε στο ίδιο πνεύμα, όλοι θέλουμε να πετύχει» δήλωσε.

Νωρίτερα σήμερα η συνεδρίαση του Washington Group όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα σχετικά με τη σύγκριση των διαφορών που χωρίζει Ταμείο και το Βερολίνο.

Πάντως, ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα, το Eurogroup έδωσε εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA).

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα «καλά νέα» της επίτευξης της συμφωνίας Staff Level Agreement για την τέταρτη αξιολόγηση, ζητώντας ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει έγκαιρα στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. «Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις πριν το επόμενο Eurogroup καθώς αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο για την ολοκλήρωση του προγράμματος» είπε.

Ικανοποιημένος με το SLA εμφανίστηκε και ο κ. Μοσκοβισί. «Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι κρίσιμη και το SLA δείχνει την δέσμευση της Ελλάδας». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «πολλά μένουν να γίνουν αλλά αυτό είναι εφικτό».

Όσον αφορά στο χρέος ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε πρόοδο μέχρι τις 21 Ιουνίου». Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του θέματος της μείωσης των συντάξεων ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται και να γίνονται σεβαστές. Όλες οι δεσμεύσεις. Αυτή είναι η θέση όλων των θεσμών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι στο θέμα του χρέους η συζήτηση θα ενταθεί. Όσον αφορά στο υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης, ύψους 1 δις. ευρώ, επανέλαβε ότι εξαρτάται από την πορεία της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων και την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο ESM θα εξετάσει τα στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ως τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider