Αξιόλογηση: Λευκός καπνός για εργασιακά, χρηματοοικονομικά

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αξιόλογηση: Λευκός καπνός για εργασιακά, χρηματοοικονομικά

Θετική κατάληξη είχε η συζήτηση κυβέρνησης - θεσμών για τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ καλά εξελίχθηκε και η συζήτηση για τα χρηματοοικονομικά.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η συζήτηση στα χρηματοοικονομικά και στα εργατικά «πήγε πολύ καλά».

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε πως οι θεσμοί αποδέχθηκαν το μηχανισμό που πρότεινε η κυβέρνηση για τις κλαδικές συμβάσεις.

Πρόκειται για το μηχανισμό ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας, ο οποίος με βάση στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα εξετάζει το εάν στις επιχειρήσεις–μέλη μίας κλαδικής εργοδοτικής ένωσης απασχολείται το 51% των εργαζομένων του κλάδου αυτού.

Για τη διαιτησία το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πως ακόμη τελεί υπό συζήτηση. «Ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα γίνει αποδεκτή μονομερής προσφυγή στη διαιτησία», ανέφερε και προσέθεσε πως θα υπάρξει αλλαγή στο νόμο του 2012 για την ενίσχυση της μεσολάβησης.

Για τα κοινωνικά επιδόματα στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε πως έγινε αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης για το επίδομα ενοικίου και πως αυτό θα δοθεί το 2019 σε περισσότερους από 1.200.000 δικαιούχους.

Το επίδομα ανήκει στο πακέτο των αντίμετρων της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και αναμένεται να χορηγηθεί στο 50% των νοικοκυριών που μένουν σε ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο. Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως και θα καταβάλλεται κάθε μήνα απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο ετήσιου εισοδήματος κατά άτομο έχει καθοριστεί στα 9.600 ευρώ και το «ταβάνι» έχει καθοριστεί στα 25.000 ευρώ.

Η συζήτηση για τα τραπεζικά εστίασε στο νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό μηχανισμό με στελέχη που μετείχαν στις συζητήσεις να αναφέρουν πως τα θέματα έχουν σχεδόν συμφωνηθεί.

Το σημερινό πρόγραμμα συζητήσεων κυβέρνησης - θεσμών ολοκληρώνεται με θέματα που αφορούν στα δημοσιονομικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider