Die Zeit: O Πειραιάς το λιμάνι με την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Die Zeit: O Πειραιάς το λιμάνι με την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως

O Πειραιάς, το λιμάνι με την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως, θα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου μέχρι το 2019. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, θα εκτοπίσει το Αμβούργο από την τρίτη θέση στην Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα Die Zeit.

«Η μεταφόρτωση εμπορευμάτων έχει υπερτριπλασιαστεί μετά την είσοδο των Κινέζων στον Πειραιά. Το 2017, υπήρχαν μόλις 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, ενώ μέχρι το επόμενο έτος, προσδοκάται να φτάσουν τα πέντε εκατομμύρια, καθιστώντας έτσι τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Πειραιάς είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο, μόνο φέτος η διοίκηση επιδιώκει να αυξήσει τη διακίνηση εμπορευμάτων κατά 35%. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν το Αμβούργο εκτοπιστεί από την τρίτη θέση στην Ευρώπη» προστίθεται στην ανταπόκριση από τον Πειραιά με τίτλο «Ο νέος δρόμος του μεταξιού: Η άγκυρα της Κίνας στην Ευρώπη».

«Η Cosco χτίζει στον Πειραιά εντελώς ανενόχλητη την κεντρική γέφυρα της Κίνας προς την Ευρώπη, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερη σημασία βορειότερα της ηπείρου. Ο νέος εμπορικός δρόμος ο οποίος όμως δημιουργείται θα μπορούσε να προκαλέσει ριζικές αλλαγές συνολικά στη διακίνηση αγαθών προς την Κεντρική Ευρώπη» αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα και κάνει εκτενή αναφορά στις επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά.

«Από εδώ θα βρίσκεται κανείς στη κέντρο της Ευρώπης μέσα σε δύο ημέρες», λέει ο διευθυντής του ΟΛΠ Θανάσης Κoϊνης. «Θα έχουμε ένα πλεονέκτημα χρόνου σχεδόν μιας εβδομάδας και θα ανταγωνιστούμε έτσι με τα βόρεια λιμάνια του Αμβούργου ή του Ρότερνταμ».

«Μόλις η σιδηροδρομική γραμμή είναι έτοιμη, τα φορτηγά με εμπορεύματα που προορίζονται για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν θα χρειάζονται να κάνουν τον κύκλο μέσω τα στενών του Γιβραλτάρ, την Ισπανίας και τη Γαλλίας για να ξεφορτώσουν στο Αμβούργο ή το Ρότερνταμ. Αντ 'αυτού, η διαδρομή των εμπορευματοκιβωτίων θα οδηγεί με το τρένο από τον Πειραιά και την Αθήνα μέσω Σκoπίων, στο Βελιγράδι και τελικά απευθείας στη Βουδαπέστη» προσθέτει.

Το Ινστιτούτο Κινεζικών Μελετών Mercator θεωρεί ότι «θα αναλάβει το έργο η Κίνα. Η προθεσμία του διαγωνισμού είναι πολύ σύντομη. Είναι απίθανο οι άλλες χώρες να μπορέσουν να υποβάλουν ανάλογη προσφορά βραχυπρόθεσμα».

«Φυσικά είναι σαφές, ότι δεν θέλαμε την ιδιωτικοποίηση αυτού του λιμανιού», λέει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Χρίστος Λαμπρίδης. Η πώληση της λειτουργικής παραχώρησης είχε επιβληθεί στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τους διεθνείς πιστωτές κατά την κρίση. Γι αυτό και το υπουργείο του επιμένει ακόμη περισσότερο να τηρήσουν οι Κινέζοι το γενικό σχέδιο / masterplan που έπρεπε να υποβάλουν για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας δεν βλέπει «καμία πολιτική επιρροή» από την Κίνα. «Αν οι άλλοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα από την Κίνα, αυτήν ακριβώς την στιγμή, σε αυτούς τους οικονομικά τόσο δύσκολη καιρούς, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν από πού αλλού θα πρέπει να έρθουν τα χρήματα. Σε τελευταία ανάλυση έγινε ένας ανοικτός διαγωνισμός για τον Πειραιά. Θα μπορούσαν να έχουν λάβει μέρος και ευρωπαϊκές εταιρείες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider