Πώς θα γλιτώσετε τα τεκμήρια της εφορίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γλιτώσετε τα τεκμήρια της εφορίας

Ένα από τα θέματα που θα επανεξεταστούν με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη θέση των τεκμηρίων το σύστημα εσόδων - εξόδων, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet και θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του περιουσιολογίου και του «πόθεν έσχες».

Μέχρι να γίνουν όμως αυτά τα μέσα άμυνας χιλιάδων φορολογούμενων που κινδυνεύουν να φορολογηθούν για μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά που πραγματικά έχουν αποκτήσει είναι πολύ συγκεκριμένα.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος άμυνας από τα τεκμήρια είναι η «ανάλωση κεφαλαίου». Με τη μέθοδο αυτή, κάθε φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 30 χρόνια!

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανατρέξει στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων συνεχόμενων ετών και να πράξει τα εξής:

-Να αθροίσει τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων (από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ενοίκια, επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και από τυχόν άλλες πηγές (εισπραχθέντα ποσά εφάπαξ παροχών ασφαλιστικών ταμείων, κέρδη από λαχεία, ληφθείσες δωρεές κ.λπ.), τα οποία έχει αναγράψει στις δηλώσεις των παρελθόντων ετών.

-Από το άθροισμα εισοδημάτων και εσόδων προηγούμενων ετών που θα προκύψει να αφαιρέσει τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικές δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.), καθώς και τα ποσά που δήλωσε στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησε για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Το καθαρό ποσό που θα προκύψει από τις παραπάνω μαθηματικές πράξεις είναι το κεφάλαιο των προηγούμενων ετών που μπορεί ο φορολογούμενος να σχηματίσει και να εμφανίσει στην εφορία ως προϊόν αποταμίευσης.

Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, από το κεφάλαιο που θα σχηματιστεί με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που του προσδιορίζουν τα τεκμήρια στη φετινή του δήλωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider