ΥΠΟΙΚ: Όλες οι πλευρές αισιοδοξούν για συμφωνία με το ΔΝΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: Όλες οι πλευρές αισιοδοξούν για συμφωνία με το ΔΝΤ

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον

«Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διατυπώνουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, παρά τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν», ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στους Έλληνες δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τη νέα κυβέρνηση να έχει διάθεση να βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος αν και χρειάζεται χρόνο για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά. Αυτός ο χρόνος, όμως, δεν υπάρχει καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει στενά χρονικά περιθώρια για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, συμπληρώνουν.

«Η αίσθησή μας είναι ότι το Ταμείο θέλει να μπει στο πρόγραμμα αλλά δεν γνωρίζει εάν θα προλάβει», σημειώνουν και εξηγούν ότι είναι προς όφελος της χώρας να συμμετέχει το ΔΝΤ σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, καθώς τάσσεται υπέρ μιας πιο διευρυμένης ελάφρυνσης που θα συμπεριλαμβάνει και τα δάνεια του ESM.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία 60 ημερών»

Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους δανειστές για έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και βρίσκεται σε καλό δρόμο, αναφέρουν αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ. «Ήδη ξεπεράστηκαν σημαντικά εμπόδια και λύθηκαν τα πιο δύσκολα ζητήματα όπως οι αντικειμενικές αξίες», εξηγούν.

Επόμενος σταθμός για την τέταρτη αξιολόγηση είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως τις 24 Μαΐου ώστε έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να υπάρχει συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όσον αφορά στο χρέος, το οποίο συζητήθηκε κατά το άτυπο Washington Group, οι δανειστές επεξεργάζονται τον γαλλικό μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. «Υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις που ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνουν συγκλίσεις» ανέφεραν οι Έλληνες αξιωματούχοι, διατηρώντας επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα είναι δυνατή μια σύγκλιση έως το Ecofin στη Σόφια την ερχόμενη Παρασκευή 27 Απριλίου.

«Το κλειδί για συμφωνία στο χρέος είναι ο μηχανισμός ελάφρυνσης», υπογραμμίζουν και εξηγούν ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα το ΔΝΤ που ζητεί να καλυφθούν από τη συμφωνία και τα δάνεια του ESM.

Όσον αφορά στο σχέδιο ανάπτυξης που καλείται να καταθέσει η ελληνική πλευρά, πηγές του Υπουργείου διαβεβαίωσαν ότι αυτό θα κατατεθεί στην οριστική του μορφή στη Σόφια.

Στο ενδεχόμενο, τέλος, να μην υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι αγορές δεν θα «τιμωρήσουν» την Ελλάδα με κλιμάκωση των αποδόσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ένταξη του Ταμείου είναι «επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider