Χωρίς τη Λαγκάρντ συνεδρίασε το Washington Group

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς τη Λαγκάρντ συνεδρίασε το Washington Group

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον

Χωρίς τη συμμετοχή της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποιήθηκε στις 20:45 (ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή το Washington Group στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Ταμείου.

Στην άτυπη συνεδρίαση, η οποία, διήρκησε 45 λεπτά, συμμετείχε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν. Η απουσία της κ. Λαγκάρντ από τη συνάντηση των Ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για ουσιαστικό βήμα προόδου μεταξύ των συνομιλητών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και, ειδικότερα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Εξ αρχής, αναφέρουν πηγές του Ταμείου, το ΔΝΤ κρατούσε «μικρό καλάθι» σχετικά με τις εν λόγω συνομιλίες.

Στο Washington Group, στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και ο Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ και ο Κλαους Ρέγκλινγκ από τον ESM, το ΔΝΤ και η Γερμανία προσήλθαν με διαμετρικά αντίθετες θέσεις όσον αφορά στον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους.

Το Ταμείο επιμένει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος από πολιτικές αποφάσεις -βασικά στο Eurogroup- ενώ η Γερμανία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο περιθώριο της Συνόδου. «Το θεωρώ απίθανο να έχουμε έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό για το χρέος», δήλωσε στο insider.gr ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.

Μια ακόμη αντίθεση που αναδεικνύεται μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι τα χρονικά περιθώρια για συμμετοχή του Ταμείου εξαντλούνται και θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν όσο το δυνατό συντομότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε αντιθέτως ότι η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα και πως θα απαιτηθεί χρόνος. «Θα απαιτηθούν πολλές ακόμα εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν, πάντως, νωρίτερα οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ αύριο Σάββατο αναμένεται να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον Πάουλ Τόμσεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider