Διάθεση να «τα βρει» με τους Ευρωπαίους δείχνει το ΔΝΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διάθεση να «τα βρει» με τους Ευρωπαίους δείχνει το ΔΝΤ

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον

Γέφυρες συνεννόησης με τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως το Βερολίνο, φαίνεται πως ρίχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μαλακώνοντας αισθητά τη στάση του όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε στην Εαρινή Σύνοδο την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον δείχνουν μια «διάθεση» σύγκλισης με τους Ευρωπαίους εταίρους ούτως ώστε να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και στο «παρά πέντε».

Σε μια στροφή πολλών μοιρών, το ΔΝΤ αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2023, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τη ρητορική του περί «ανέφικτου» των πλεονασμάτων ύψους 3,5% για τα έτη 2019-2022, η οποία αποτελούσε σημαντικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2017, το Ταμείο αναθεώρησε το πρωτογενές πλεόνασμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες(!) από 1,7%, που προέβλεπε τον Οκτώβριο, σε 3,7% σήμερα.

Στην ερώτηση κατά πόσο η σύγκλιση αυτή σημαίνει ότι δεν θα επιμείνει το ΔΝΤ στην επίσπευση του μέτρου για μείωση του αφορολόγητου το 2019 -αντί για 2020- το ίδιο απαντά μέσω του Εκπροσώπου του ότι αυτό θα αποφασιστεί τον Ιούνιο με βάση τα τότε διαθέσιμα στοιχεία.

Η διατήρηση μιας «ασάφειας» όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα για το αφορολόγητο -το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια μισθωτούς και έχει μεγάλο ειδικό βάρος για την κυβέρνηση- αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να βάλει τώρα την τελεία στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρουν στην Ουάσιγκτον κύκλοι με γνώση των ζητημάτων για την Ελλάδα.

Κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους φαίνεται πως θα κριθεί πλέον από τα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα αποτελέσουν και το βασικό ζήτημα προς συζήτηση στο Washington Group την Παρασκευή. Σε αυτό θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των θεσμών, με τον Μάρκο Μπούτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Φρανσέσκο Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους εκπροσώπους στο Εuroworking Group της Γαλλίας, Γερμανίας Ισπανίας και Ιταλίας.

Σε αυτές τις άτυπες συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Συνόδου, μεταξύ «λίγων και εκλεκτών» λαμβάνονται παραδοσιακά οι πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και μένει να δούμε εάν αυτή τη φορά θα βγει «λευκός» καπνός. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του έως το τέλος του Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider