Οι συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Νέα δεδομένα για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις «ανοίγουν» οι συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (εγχώριες ή πολυεθνικές), σηματοδοτώντας ένα κλίμα αναστροφής των αρνητικών εξελίξεων της τελευταίας επταετίας (απολύσεις, μειώσεις μισθών), για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Στις αρχές του έτους η διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της COSCO, του βασικού μετόχου στον ΟΛΠ, επανέφερε για τους υπαλλήλους του Οργανισμού όλα τα χρονοεπιδόματα αλλά και τον 13ο και 14ο μισθό που είχαν περικοπεί το 2011 από τα μνημόνια, ενώ προσδιόρισε τον πρώτο μισθό στα 1.100 ευρώ.

Στη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της Διοίκησης της ΟΤΕ Α.Ε. και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, διετούς διάρκειας (με αναδρομική ισχύ από 1.1.2018) εξασφαλίζεται σημαντική αύξηση έως και 12% του καθαρού εισοδήματος για τους νέους εργαζομένους του ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση 2% του μισθού τους από 1.1.2018, επιπλέον αύξηση 3% από 1.1.2019 και έως €500 ετησίως σε κουπόνια, ανάλογα με το ύψος του μισθού του νέου εργαζομένου.

Με τη νέα EΣΣΕ, ο εισαγωγικός μισθός του νέου εργαζομένου αυξάνεται σε 793€ για το 2019, σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά δεδομένα της αγοράς.

Αυξήσεις σε 3.500 εργαζόμενους και διατήρηση μισθών σε 16.500 εργαζόμενους προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη».

Ο βασικός μισθός των εργαζομένων (μέχρι και 2 χρόνια) με βάση την Επιχειρησιακή Σύμβαση διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, ενώ με δύο χρόνια προϋπηρεσία και άνω στα 860 ευρώ. Επιπλέον του βασικού μισθού, χορηγείται επίδομα γάμου, τριτέκνων κ.α.

Στο μεταξύ πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η KPMG καταγράφει μέση αύξηση μισθών κατά 1,4% για φέτος και προοπτική για περαιτέρω αύξηση 2% το 2019.

Εργοδότες ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αποδοχών και παροχών της εταιρίας, κατέδειξαν ότι το 2017 ήταν μια χρονιά που το 23% των εταιριών προχώρησε σε αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων του. Επίσης, ένα 52% των εργοδοτών πραγματοποίησε αυξήσεις σε ένα μέρος από τα άτομα που εργάζονται στην επιχείρησή του.

Σε κάθε περίπτωση οι πολυεθνικές εταιρίες παρέχουν μισθούς υψηλότερους σε σχέση με εκείνους που προσφέρουν οι ελληνικές. Επιπλέον έξι στις δέκα επιχειρήσεις (62%) γνωστοποίησε ότι παρείχε ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, ενώ μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%) προσφέρουν και άλλου είδους παροχές, όπως είναι κάλυψη μέρους ή του συνόλου της προσωπικής φορολόγησης των στελεχών λόγω της παροχής εταιρικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider