Τσακαλώτος: Θα γίνουμε μια «κανονική» υπερχρεωμένη χώρα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Θα γίνουμε μια «κανονική» υπερχρεωμένη χώρα

Η Ελλάδα θα μετατραπεί από «χώρα με υπερβολικό χρέος» σε «κανονική υπερχρεωμένη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ τη Δευτερα.

Κάνοντας μια παράφραση του Φρόιντ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα επενδυτικά κεφάλαια δεν θα έρθουν στην Ελλάδα μέσω της ενοποιησης των κεφαλαιαγορών στην Ευρωζώνη, καθώς το οικονομικό μοντέλο της χώρας είναι διαφορετικό και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ούτε η τραπεζική ενοποίηση μπορεί να υποκαταστήσει σημεία της ατζέντας Μακρόν, λαμβάνοντας έτσι θέση υπέρ της γαλλικής πρότασης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Ευρωζώνη και κυρίως σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου.

Κατά τον ίδιο, βασικό βήμα που πρέπει να γίνει για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, συμπληρώνοντας πάντως ότι αυτό θα πάρει αρκετό καιρό για να γίνει.

Τάχθηκε δε υπέρ των μη συστημικών τραπεζών, όπως είναι οι συνεταιριατικές τράπεζες και υπογράμμισε τα οφέλη ως προς την επίλυση του προβλήματος της ασύμμετρης πληροφόρησης. Άσκησε δε κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα -που επίσης συμμετείχε στο πάνελ του ΙΟΒΕ- ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στις συνεταιριστικες τράπεζες.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κεντρικός τραπεζίτης αντεκρουσε την κριτικη, σημειώνοντας ότι "δεν φάνηκε να ισχύει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια", αναφέρεις στον ευεργετικό ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ποτέ η Ελλάδα -ουτε και η ΝΑ Ευρώπη γενικοτερα- δεν θα στραφούν σε ένα μοντέλο δανεισμού από τις αγορές, έναντι του δανεισμού από τις τράπεζες. Πρέπει, όμως, να ενισχυθεί ο ρόλος των αγορών στη χρηματοδότηση της οικονομίας, τόνισε.

Στη διάρκεια του ζωηρού διαλόγου που ακολούθησε μεταξύ του υπουργού και του διοικητή, ο κ. Τσακαλώτος διαφώνησε ανοιχτά με τη θέση του κ. Στουρνάρα ότι το βασικό για την ελληνική ανάπτυξη στην παρούσα φάση είναι η αποκατάσταση των αποταμιεύσεων. Σύμφωνα τον ίδιο, οι αποταμιεύσεις είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση, ειδικά σε μια χώρα σε ύφεση.

Αυτό που προέχει, τόνισε, είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν οι αποταμιεύσεις.

Και οι δύο πάντως παραδέχθηκαν ότι, χωρίς πολιτική ένωση, σε μια νομισματική ένωση, τα προβλήματα των ισοζυγιων πληρωμών μετατρέπονται σε προβλήματα της περιφέρειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider