Ντράγκι: Η επιστροφή στις αγορές θέλει «ιδιαίτερη προσοχή»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Η επιστροφή στις αγορές θέλει «ιδιαίτερη προσοχή»

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και τους «λεπτούς χειρισμούς» που αυτή απαιτεί, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια στόματος Μάριο Ντράγκι.


Όπως αναφέρουν στο insider.gr ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των συνομιλιών, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ότι τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου είναι ιδιαίτερα «ευπαθή» και χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση να δείξει «ιδιαίτερη προσοχή» κατά την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Αυτό που επισήμανε ο Ντράγκι είναι ότι η έκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου, παρότι είχε θετική έκβαση και υπερκαλύφθηκε από τη ζήτηση, συνέτεινε στο ήδη ευμετάβλητο πλαίσιο των αγορών λόγω της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μελετά προσεκτικά όλες τις παραμέτρους, ώστε να βγαίνει στις αγορές με βιώσιμο τρόπο, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν μετά τη νέα έξοδο στις αγορές. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου που είχε υποχωρήσει στο 3,64% στα τέλη Ιανουαρίου, εκτινάχθηκε στο 4,49% στις 15 Φεβρουαρίου, για να υποχωρήσει ξανά κάτω από το 4,4% την Τρίτη.

Δεν θέλει προληπτική γραμμή στήριξης ο Ντράγκι

Η επισήμανση αυτή προκάλεσε, ως γνωστόν, την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για την απόφασή της να ζητήσει σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία δανεισμό από τις αγορές.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, επανέφερε έντονα στο προσκήνιο τη συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μετά-μνημόνιο εποχή, γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση που επιμένει σε καθαρή έξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πάντως, η προληπτική γραμμή στήριξης δεν ήταν ο λόγος που «λογομάχησαν» Ντράγκι και Τσακαλώτος, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται να μην θέλει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ούτε καν με αυτή τη μορφή, σε αντίθεση με τον διοικητή της Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, που επιμένει στη θέση του υπέρ της γραμμής στήριξης για ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider