Politico: Η Ελλάδα να χαράξει τη δική της πορεία μετά τα μνημόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Politico: Η Ελλάδα να χαράξει τη δική της πορεία μετά τα μνημόνια

«Μετά από οκτώ χρόνια υπό την κηδεμονία των πιστωτών, η Ελλάδα χρειάζεται μια ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της». Αυτό υποστηρίζει το γνωστό πολιτικό Μέσο «Politico» σε άρθρο που δημοσίευσε την Τρίτη στην ιστοσελίδα του και το οποίο μάλιστα συγκαταλέγονταν στα άρθρα με την μεγαλύτερη αναγνωστικότητα.

Στο άρθρο αναφέρεται η προσπάθεια της χώρας να βγει πλέον από την κρίση και σημειώνεται πως θα είναι πολιτικό σφάλμα να υπάρξει κάποιου είδους χρηματοοικονομικού δικτύου ασφαλείας, όταν η χώρα μας τον Αύγουστο βγει από το πρόγραμμα διάσωσης:

«Ποιος μπορούσε να σκεφτεί πριν από δύο χρόνια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαφωνούσε το 2018 όχι για το πώς να ωθήσει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, αλλά για τον καλύτερο τρόπο ώστε να βγει η χώρα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης;

Αυτό που διακυβεύεται είναι αν η Αθήνα, η οποία έχει δοκιμάσει επιτυχώς τις κεφαλαιαγορές, κάνει μια καθαρή έξοδο από την τρίτη διεθνή διάσωση όταν λήγει στις 20 Αυγούστου ή αν χρειάζεται κάποιο είδος χρηματοοικονομικού δικτύου ασφαλείας. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η απάντηση είναι δεδομένη» αναφέρει το Politico και σημειώνει:

«Παρόλο που θα ήταν λογικό να υπάρχει προληπτική πίστωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, σε περίπτωση που οι αγορές «παγώσουν» ή υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις που θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει ένα τέτοιο δάνειο λόγω των όρων με τους οποίους θα ήταν αναπόφευκτα συνδεδεμένο.

Ενώ ορισμένοι δύσπιστοι δανειστές δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες να πάνε ευθεία και μάλλον θα τους κρατούσαν υπό αυστηρή εξωτερική εποπτεία, αυτό θα ήταν πολιτικά αντιπαραγωγικό και μη βιώσιμο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ανένδοτος, ότι Grexit σημαίνει Grexit.

Έχοντας προκαλέσει τόσο πόνο και τόσες θυσίες για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής που το αριστερό κόμμα του Σύριζα δεν πίστευε ποτέ, η καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης του Τσίπρα είναι να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Πρέπει να αποδείξει ότι ξεφορτώθηκε την μισητή «τρόικα» των ξένων δανειστών - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - και απέρριψε τη δικτατορία του «μνημονίου».

Οι επισκέπτες απεσταλμένοι της τρόικας εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας με εξουσία να επιθεωρούν βιβλία των υπουργείων, να καλούν Έλληνες αξιωματούχους και να αναγκάζουν την κυβέρνηση να ακυρώσει τις αποφάσεις για τις δαπάνες, θεωρήθηκε ευρέως ως εθνική ταπείνωση, ακόμα και αν κάποιοι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι δικαιολογείται από τα 300 δις ευρώ που έχουν δανείσει οι αλλοδαποί φορολογούμενοι.

Αν και η χώρα επέστρεψε τελικά σε μία οικονομική ανάπτυξη, χτύπησε τους στόχους της για πλεόνασμα του προϋπολογισμού και θέσπισε τις περικοπές στις συντάξεις, τους μισθούς και τις δημόσιες δαπάνες που ζητούσαν οι δανειστές της, η κοινωνία είναι απογοητευμένη μετά από μια δεκαετία κατάθλιψης και λιτότητας. Το υπόλοιπο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ισορροπημένο, οι επενδύσεις επιστρέφοουν, η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει πάνω από 20% και πολύ υψηλότερη στους νέους.

Δεν υπάρχει ακόμα «καλός παράγοντας» για τους απλούς Έλληνες.

Η δημοσιονομική ανάκαμψη επιτεύχθηκε κυρίως με περικοπές των αμοιβών, αυξήσεις φόρων και βελτιωμένη είσπραξη εσόδων παρά ελευθέρωση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων για την προσέλκυση επενδυτών και τη διάνοιξη επιχειρηματιών.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι απρόθυμες να αφήσουν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα λάθη. Οι βετεράνοι πολλών διαπραγματευτικών περιόδων ανησυχούν ότι η Αθήνα θα αρχίσει αμέσως να αναχαιτίζει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας που επιβάλλουν οι δανειστές.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι γενικές εκλογές του 2019, οι οποίες θα μπορούσαν να προωθηθούν αργότερα φέτος, που θα ακολουθηθούν από τις προεδρικές εκλογές το 2020, θα οδηγήσουν σε απερίσκεπτες δαπάνες και ίσως σε ένα αβέβαιο κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν έχει πλειοψηφία, φοβίζοντας έτσι τις αγορές.

Η Επιτροπή και η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, θέλουν να δηλώσουν τη νίκη και να δώσουν στην Αθήνα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας για τη μελλοντική συμπεριφορά της. Υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει οπωσδήποτε υποκείμενο σε λιγότερο παρεμβατική "παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα" έως ότου εξοφλήσει το 75% των επίσημων δανείων από τους δανειστές της ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί μίλησε για μια καθαρή έξοδο από την επίσκεψη στην Ελλάδα αυτό το μήνα, δηλώνοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα» - ούτε καν προληπτικό.

Οι Βρυξέλλες και το Παρίσι θέλουν να επεκτείνουν τις αποπληρωμές των δανείων ώστε να μειώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και να τις συνδέσουν με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ελάφρυνση του χρέους παραμένει πολιτικά ευαίσθητη στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία και ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι θα έρθει με ενισχυμένη επιτήρηση για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει "παρακράτηση" των υποσχόμενων μεταρρυθμίσεων.

Ούτε η Γερμανία και οι ομοϊδεάτες χώρες ενδιαφέρονται για οποιαδήποτε συζήτηση για «περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα», ακόμα κι αν είναι μόνο με τη μορφή πίστωσης σε κατάσταση αναμονής.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε προληπτική χρηματοδοτική στήριξη υποστηρίζοντας ότι θα εξασφαλίσει ομαλή πρόσβαση στη χρηματοδότηση αγοράς, χαμηλότερα τραπεζικά έξοδα δανεισμού, ενδεχομένως να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στην τελική φάση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και να συμβάλει στην εξομάλυνση της άρσης των εναπομεινάντων ελέγχων κεφαλαίου που επιβλήθηκαν κατά την κρίση του 2015.

Ωστόσο, οι δυνάμεις υπέρ της διατήρησης των χειροπέδων στην Αθήνα είναι αποδυναμωμένες από τη μεσοβασιλεία της Γερμανίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής της λιτότητας που προσπάθησε ανεπιτυχώς να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη το 2015, δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών. Ο πιθανός διάδοχος του, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να σταματήσει να λέει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πώς να διαχειριστούν τις οικονομίες τους.

Μια παρόμοια συζήτηση προηγήθηκε της αποχώρησης της Πορτογαλίας από την τριετή διάσωση της ΕΕ-ΔΝΤ το 2014. Η Λισαβόνα απέρριψε την επιλογή μιας προληπτικής πίστωσης και επέστρεψε με επιτυχία στη χρηματοδότηση της αγοράς και στην οικονομική ανάπτυξη. Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που εκλέχθηκε με κομμουνιστική και μακρά αριστερή στήριξη έχει αντιστρέψει κάποιες περικοπές των αμοιβών του δημόσιου τομέα και χαλάρωσε τη λιτότητα, χωρίς να βλάψει ούτε την ανάκαμψη ούτε την πιστοληπτική της ικανότητα.

Η Ελλάδα είναι ασθενέστερη από την Πορτογαλία. Αλλά και αυτή χρειάζεται μια ευκαιρία να καταγράψει τη δική της πορεία - με άξονα την πειθαρχία των χρηματοπιστωτικών αγορών και όχι της τρόικας ή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider