Τσακαλώτος στους FT: Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή έξοδο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος στους FT: Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή έξοδο»

Με ένα νέο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πορεία μετά τον Αύγουστο, χωρίς εποπτεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times» την Κυριακή.

O κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι το νέο πρόγραμμα για την οικονομική ανάπτυξη το οποίο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο θα κατευνάσει τους φόβους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει σε αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις αμέσως μόλις εξέλθει από το πρόγραμμα. «Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο καθαρή έξοδο», σημειώνει και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει οκτώ χρόνια κρίσης και έχει χάσει τουλάχιστον 450.000 νέους ειδικευμένους εργαζόμενους οι οποίοι έφυγαν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τη χώρα να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5% φέτος και του χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ , του οποίου η δημοτικότητα έχει πληγεί από τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε, θέλει να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο της οικονομίας πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον εξακολουθούν να ανησυχούν και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας στο πλαίσιο μιας προληπτικής πιστωτικής διευκόλυνσης ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. «Χρειάζονται την πιστωτική προληπτική γραμμή για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης και να έχουν αρκετές πιθανότητες να παραμείνουν στις αγορές» δήλωσε ένας τραπεζίτης με έδρα στο Λονδίνο.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει να της παράσχουν μια τέτοια διευκόλυνση, κάτι που συνεπάγεται επιμήκυνση της επιτήρησης, ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει την ιδέα.

«Δεν μπορείς να έχει "μαξιλάρι" και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλει κανείς στην άκρη;» απάντησε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, ωστόσο σημειώνει ότι είναι πιθανόν να τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις από τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος σχετικά με το νέο πλάνο ανάπτυξης, το οποίο θα είναι το πρώτο μετά από το πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα. «Προσπαθούμε να είμαστε διορατικοί», αναφέρει. «Θα προχωρήσουμε με ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και θα συμπεριλαμβάνει κοινωνικούς όρους. Θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη αυτού του σχεδίου», σημειώνει ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider