Προς νέα έξοδο στις αγορές – Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς νέα έξοδο στις αγορές – Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ

Πέντε τράπεζες, ως συμβούλους για την έκδοση του επταετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ που πιθανότατα θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, προσέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura πήραν εντολή για την συναλλαγή.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προχωρήσει σε όλη την κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου η έκδοση να καλυφθεί με επιτυχία.

Τα χρήματα από την έκδοση θα διοχετευθούν στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που σχηματίζει η Ελλάδα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ένα πενταετές και ένα δεκαετές ομόλογο, αλλά και ένα δωδεκάμηνο έντοκο γραμμάτιο.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να ενισχύσει τη ρευστότητα στη καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ώστε να μειωθεί το spread έναντι των γερμανικών χρεογράφων.

Σήμερα το spread του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 304 μονάδες βάσης με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να είναι στο 3,7% και του γερμανικού στο 0,72%. Το διετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,34% και το πενταετές καταγράφει απόδοση 2,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider