FT:  Η έξοδος μπορεί να μην είναι όπως τη θέλει ο Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT:  Η έξοδος μπορεί να μην είναι όπως τη θέλει ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες επικρατεί ανησυχία για το αν η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική εποπτεία θα είναι τόσο απρόοπτη όσο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο γίνεται λόγος και για τις διώξεις κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και των τριών πρώην στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Τo 2018 θα είναι η χρονιά ενός διαφορετικού Grexit, γράφουν οι Financial Times. Φέτος είναι η χρονιά που η Ελλάδα ολοκληρώνει μια οχταετία οικονομικής εποπτείας, κλείνοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο στην μάχη που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης.

Με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα εποπτείας να έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τις υποχρεώσεις της βάσεις του προγράμματος βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει δεχθεί. Σε ένα γνωστό τελετουργικό η Βουλή αυτή την εβδομάδα ψήφισε ένα ακόμη βουνό μεταρρυθμίσεων, που αφορούσαν από την αγορά ενέργειας μέχρι τις συνδικαλιστικές ενώσεις, ξεκλειδώνοντας έτσι την τελευταία δόση χρηματοδότησης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα υπογράψουν την προτελευταία αξιολόγηση του προγράμματος την Δευτέρα.

Σε μια τελευταία προσπάθεια ανυπακοής, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για τις νέες ρυθμίσεις που μεταξύ άλλων κάνουν πιο δύσκολη την κήρυξη απεργιών.

Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ οι διαδηλώσεις αποτελούν απλά μια μικρή ενόχληση στην κατά τα άλλα ήρεμη πορεία προς την οικονομική ανεξαρτησία. Από τον προηγούμενο χρόνο η κυβέρνηση χτίζει σταθερά τα αποθεματικά της για να προετοιμαστεί στη ζωή εκτός της σταθερής χρηματοδότησης. Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μέχρι και συμβουλές στου Γερμανούς σοσιαλιστές για το πώς μπορούν καλύτερα να αναβιώσουν την Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά.

Στις Βρυξέλλες ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά για το κατά πόσο η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο θα ήθελε ο κ. Τσίπρας. Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα δύο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες φέρνουν στην επιφάνεια αμφιβολίες που έχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Η μια αφορά τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και άλλη τρία πρώην μέλη του ΤΑΙΠΕΔ. Και οι δύο διαμάχες αφορούν φερόμενα εγκλήματα από τεχνοκράτες έναντι του ελληνικού κράτους.

Για τους έμπειρους παρατηρητές της ελληνικής κρίσης, οι δικαστικές διαμάχες δείχνουν μια άρχουσα τάξης (η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις) που ποτέ δεν ανέλαβες τις ευθύνες που της αναλογούν για τα γεγονότα πριν το 2009.

Πέρα από τις ανησυχίες για την λειτουργία του κράτους δικαίου της χώρας, στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία για τους δυνητικά δύσκολους μηχανισμούς που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στη μετά την διάσωση εποχή. Πριν από την ημερομηνία εξόδου, η Ευρωζώνη θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την χορήγηση ελάφρυνσης χρέους. Η άνοιξη μοιάζει να είναι η πιθανή ημερομηνία έναρξης, αλλά η απουσία κυβέρνησης στη Γερμανία θα βάλει φρένο στις συζητήσεις.

Και χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς η ευρωζώνη σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ ίσως σχεδιάσει τη δική του έξοδο από Ελλάδα και Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας άλλης εποχής διάσωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider