Πολυνομοσχέδιο: Μεγάλες αλλαγές σε Κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακεία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολυνομοσχέδιο: Μεγάλες αλλαγές σε Κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακεία

Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων επιφέρει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του Ελληνικού Κτηματολογίου εκσυγχρονίζει το σύστημα δημοσιότητας στη βάση ενός μοναδιαίου κωδικού ακινήτου και όχι σε ονομαστική βάση, εξασφαλίζει την ενιαία εφαρμογή των κανόνων καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου επί της ακίνητης περιουσίας, μέσω της άσκησης ενιαίας εποπτείας, παρέχει υπηρεσίες καταχώρισης με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο και βελτιώνει την εξυπηρέτηση των χρηστών, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών κατάθεσης των προς καταχώριση πράξεων, λήψης πιστοποιητικών, έρευνας κτηματολογικών δεδομένων κ.τ.λ.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, της παρακολούθησης, καθώς και του αποτελεσματικού ελέγχου και αξιολόγησης του συστήματος κτηματογράφησης:

1. Δημιουργούνται κατάλληλες εφαρμογές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα επιτρέψουν τη διαβαθμισμένη διάθεση των κτηματολογικών στοιχείων, με σεβασμό στη διαφύλαξη των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

2. Προχωράει η σταδιακή ψηφιοποίηση του αρχείου που έχουν στη διάθεση τους τα υφιστάμενα υποθηκοφυλακεία, ώστε αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα για κάθε χρήση, καθιστούμε δυνατό τον άμεσο έλεγχο και κατοχυρώνουμε τις εμπράγματες σχέσεις.

3. Δημιουργείται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διόρθωσης τυχόν εσφαλμένων εγγραφών.

4. Κωδικοποιούνται τα τέλη που εισπράττονται από τα Υποθηκοφυλακεία και απλοποιειται ο τρόπος υπολογισμού τους.

5. Μειώνεται η γραφειοκρατία καθως προβλέπεται η είσπραξη όλων των τελών ηλεκτρονικά.

6. Απλοποιείται η διαδικασία είσπραξης των τελών για τον πολίτη, αφού αυτή θα διενεργείται μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων.

7. Διασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή των διατάξεων, καθότι το θεσμικό πλαίσιο απλοποιείται και διότι η εφαρμογή τους κατά το μεγαλύτερο μέρος θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider