Αλλάζουν όλα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν όλα στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας

Τέλος στις «γκρίζες» συναλλαγές ανάμεσα στους φορολογούμενους και τους εφοριακούς για τη έκδοση φορολογικής ενημερότητας βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς ξεκαθαρίζει τους όρους και προϋποθέσεις, τόσο για την έκδοσή της φορολογικής ενημερότητας όσο και για τα ποσοστά παρακράτησης επί του αποδεικτικού. Πρόκειται για μια αποφάση που δίνει τέλος σε ένα ιδιαίτερα «θολό» τοπίο, το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δημιουργούσε προϋποθέσεις για να ευδοκιμούν συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι».

Η απόφαση ξεκλειδώνει τη δυνατότητα πώλησης ακινήτου οφειλέτη του Δημοσίου χωρίς να εξοφληθεί πλήρως το σύνολο του χρέους του προς την εφορία. Έως σήμερα για μεταβίβαση ακινήτου κάτω από την αντικειμενική αξία το τίμημα της πώλησης έπρεπε να καλύπτει πλήρως την οφειλή του πωλητή. Με το νέο σύστημα η συναλλαγή θα προχωρά ακόμη και αν δεν εξοφλείται πλήρως η οφειλή του πωλητή προς το Δημόσιο αρκεί η εφορία να εισπράττει τη διαφορά μεταξύ του τιμήματος συμβολαίου και της αντικειμενικής αξίας.

Αναλυτικά, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή εξορθολογίζεται η έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής και τίθενται για πρώτη φορά σαφείς κανόνες για τον καθορισμό των ποσοστών παρακράτησης επί του αποδεικτικού.

Σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η διόρθωση χρόνιων στρεβλώσεων, με γνώμονα τη διευκόλυνση των συναλλαγών για τις οποίες απαιτείται φορολογική ενημερότητα, τη μεταχείριση των φορολογουμένων με διαφάνεια και την ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Οι συνεπείς φορολογούμενοι, που τηρούν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους, επιβραβεύονται και διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών.

Με τη νέα απόφαση, καταργείται η ευρεία διακριτική ευχέρεια καθορισμού ποσοστού παρακράτησης από 10 έως 100%. Τα ποσοστά συστηματοποιούνται και κλιμακώνονται, ανάλογα με το ρυθμό αποπληρωμής των ρυθμισμένων οφειλών.

Ειδικότερα, τα ποσοστά παρακράτησης επί του εισπραττόμενου ποσού ξεκινούν από 10% όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής, ανέρχονται σε 30%, όταν έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 50% της ρυθμισμένης οφειλής, σε 50%, όταν έχει καταβληθεί συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 30% της ρυθμισμένης οφειλής και φτάνουν το 70% όταν το αποπληρωμένο ποσό ρύθμισης είναι μικρότερο ή ίσο του 30%. Τα ως άνω κλιμακωτά ποσοστά μπορούν να αυξηθούν, υπό προϋποθέσεις, έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες, κατόπιν ειδικής αιτιολογίας.

Περαιτέρω, με τη νέα απόφαση μειώνεται ο αριθμός των δόσεων ρύθμισης, των οποίων δεν μπορεί να υπολείπεται το ποσό παρακράτησης, από τρεις ή πέντε δόσεις, για εναπομένουσες δόσεις λιγότερες ή περισσότερες των δώδεκα κατά περίπτωση, σε δύο ή τέσσερις δόσεις ρύθμισης, αντίστοιχα.

Επιπλέον, με σκοπό τη διευκόλυνση της ταμειακής ρευστότητας των οφειλετών που εισπράττουν περιοδικές απαιτήσεις, στις περιπτώσεις αυτές η παρακράτηση ορίζεται σε ποσοστό 10%, ενώ για εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ τίθεται ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με μία δόση και για εναπομένουσα οφειλή άνω των 20.000 ευρώ ελάχιστο ποσό παρακράτησης ίσο με δυο δόσεις ρύθμισης.

Επίσης με την απόφαση Πιτσιλή ορίζεται ότι κατά την έκδοση βεβαίωσης οφειλής (που επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας) για την πώληση ακινήτου, στην περίπτωση όπου το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές επί ακινήτων φορολογούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ταμειακή θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider