«Μαστίγιο και καρότο» για την τρίτη αξιολόγηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαστίγιο και καρότο» για την τρίτη αξιολόγηση

Την ώρα που ο διεθνής Τύπος και οι εκπρόσωποι των θεσμών χτίζουν ένα «success story» για την κυβέρνηση, θεωρείται ως προαπαιτούμενο η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Κυβερνητικά στελέχη και πρωθυπουργός στις τοποθετήσεις τους επενδύουν στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, συνεπικουρούμενοι και από το περιρρέον κλίμα που δημιουργεί αισιοδοξία. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των θεσμών τηρούν στάση «μαστιγίου και καρότου», καθώς θεωρούν τη λήψη των μέτρων που απομένουν ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το διάλογο για το χρέος.

Χαρακτηριστικές ήταν οι θέσεις του κ. Ντομπρόβσκις, οποίος επεσήμανε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Παρατηρούμε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση», ανέφερε επίσης, ενώ για το κατά πόσο είναι εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «πριν τη λήξη του προγράμματος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

«Ψήφος εμπιστοσύνης» και από τα ομόλογα

Σε χαμηλά επίπεδα 9 ετών διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τους επενδυτές να προχωρούν σε αγορές βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων χρεογράφων.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε σήμερα στο 4,3%, από 4,5% στη χθεσινή συνεδρίαση. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογα αναφοράς βρέθηκε στις 407 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα στο 2,15%, από 2,4% στη χθεσινή συνεδρίαση, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριου του 2010.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Bloomberg τόνισε πως η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στην επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2009.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, τη Standard & Poor’s και τη Moody’s, που με τη σειρά τους στήριξαν τα ελληνικά ομόλογα, στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 25,5 δισ. ευρώ, στη συνέχιση των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικές διαδικασίες και στον στόχο για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Wall Street Journal: Η Ελλάδα βγαίνει από την επιτήρηση

Η Ελλάδα από την οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, φαίνεται τελικά ότι θα μπορέσει να εξέλθει από την περίοδο της επιτήρησης, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Αύγουστο του 2018 γράφει η Wall Street Journal. Η έξοδος της Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική ευλογία αλλά παράλληλα και μια επιβράβευση πολιτικής, καθώς χρόνια συγκρούσεων με την Ευρώπη έχουν μειώσει την ψυχολογία των επενδυτών και τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Το 2017, η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Φυσικά, η οικονομία στη χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις: έχει σημειώσει ανάπτυξη μόλις τα τελευταία χρόνια και έχει το μεγαλύτερο βάρος χρέους σε όλη την Ευρώπη, αν και οι μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεις για τα δάνεια διάσωσης της παρέχουν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας. Ωστόσο, η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι ενθαρρυντική.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και η ανεργία, ενώ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή πάνω από 20%, έχει μειωθεί από τη μέγιστη τιμή της, που ήταν στο 28%. Οι τραπεζικές καταθέσεις, ενώ παραμένουν κάτω από το 45% που ήταν το υψηλότερο επίπεδό τους, έχουν σταθεροποιηθεί και αυξηθεί κατά 4,4% φέτος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις αγορές ομολόγων. Εξαιρώντας τις πληρωμές του χρέους, η κυβέρνηση στην Ελλάδα δαπανά λιγότερο από τα έσοδά της και οι βραχυπρόθεσμες εξοφλήσεις του χρέους της είναι διαχειρίσιμες. Η οικονομία στην Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κρίση. Αλλά μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, που κάποτε φαινόταν απίθανη, τώρα μοιάζει με κάτι για το οποίο μπορούμε να στοιχηματίσουμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider