Δεν εκπίπτουν οι τόκοι δανείων για την εξαγορά εταιρειών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν εκπίπτουν οι τόκοι δανείων για την εξαγορά εταιρειών

Μπορεί σε φορολογικές χρήσεις προγενέστερες του 2014, οι κάθε είδους δεδουλευμένοι τόκοι από δάνειο που χρησιμοποιήθηκε για εξαγορά ή κεφαλαιοποίηση εταιρειών να εξέπιπταν από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας, ωστόσο αυτό έχει πάψει να ισχύει.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε η φορολογική διοίκηση, από το φορολογικό έτος 2014, οι τόκοι τραπεζικού δανείου που λαμβάνει εταιρεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικών της εταιρειών, ανεξαρτήτως εάν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα εισπράξει μερίσματα ή όχι από τις εν λόγω συμμετοχές, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της.

Πιο απλά μπορεί το εισόδημα (εισπραττόμενο μέρισμα) να απαλλάσσεται της φορολογίας, αλλά οι τυχόν δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και συνδέονται με αυτή την συμμετοχή, όπως συμβολαιογραφικά έξοδα, φόροι, κλπ., καθώς και τυχόν χρηματοοικονομικά έξοδα, δεν εκπίπτουν στο σύνολό τους.

Να σημειωθεί πως στο παρελθόν πλήθος εταιρειών λάμβαναν δάνεια προκειμένου είτε να εξαγοράσουν είτε να χρηματοδοτήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικών τους εταιρειών. Ωστόσο, πλέον η συγκεκριμένη πρακτική συνοδεύεται από κόστη που σχετίζονται με την πληρωμή των αναλογούντων φόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider