Μετρούν αντίστροφα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετρούν αντίστροφα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ραντεβού για την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου έχουν δώσει οι συμβολαιογράφοι για να αποφασίσουν την συνέχιση ή όχι της αποχής τους από την εκτέλεση πλειστηριασμών.Κοινή πεποίθηση είναι ότι μετά και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τη νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη προστασία των συμβολαιογράφων στην διάρκεια των διαδικασιών των πλειστηριασμών , θα αναστείλουν την αποχή τους.Την ίδια ώρα η κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι στις 29 Νοέμβριου βγαίνει στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα και ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Το ένα από τα δυο μεγάλα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης ,οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών ως αδιαπραγμάτευτος όρος για να προχωρήσει η συμφωνία. Άλλωστε όπως έχουν επισημάνει είναι αναγκαία προϋπόθεση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων τα οποία βρίσκονται ήδη στα επίπεδα των 105 δισεκατομμυρίων ευρώ και εφόσον οι πλειστηριασμοί δεν προχωρήσουν τότε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα ανακεφαλαιοποίση.

Σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ ή πολύ μεγαλύτερης. Ωστόσο αν και η κυβέρνηση το διατυμπανίζει με όλους τους τόνους, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό θα είναι κάτι προσωρινό. Ο λόγος είναι ότι το όριο των 300.000 ευρώ αποτελεί μια άτυπη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών και δεν προκύπτει από κάποια νομοθετική ρύθμιση. ΄Ετσι σε επόμενο χρόνο ,ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί εάν θα είναι εξάμηνο, ή περισσότερο, και εφόσον τελειώσει το στοκ των ακριβών ακινήτων για πλειστηριασμούς θα έρθει η σειρά και των υπολοίπων. Σύμφωνα με τον πίνακα της ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης των πλειστηριασμών έχουν πάρει ημερομηνία 3.589 πλειστηριασμοί οι οποίοι αφορούν τόσο χρέη προς τράπεζες όσο και χρέη μεταξύ ιδιωτών. Έως και το 2019 οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις ακίνητων αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να πετύχουν τον στόχο που τους έχει τεθεί για την απομοίωση των κόκκινων δανείων τους. Η αρχή με ακίνητα μεγάλης αξίας ,όπως λένε τραπεζικά στελέχη, έχει στόχο να πιέσει δανειολήπτες που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνεια τους και δεν το κάνουν και υπολογίζονται το 11% του συνόλου των κόκκινων δανειοληπτών. Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτιμούν ότι είναι καθοριστική.

Την ίδια ώρα τραπέζες και κυβέρνηση επεξεργάζονται αλλαγές στο νόμο Κατσέλη οι οποίες ενδέχεται να οριστικοποιηθούν κατά την επίσκεψη των θέσμων στην Αθήνα στα τέλη του μήνα.Πάντως κανένα θέμα δεν υπάρχει με όσους δανειολήπτες έχουν ενταχθεί ή θα ήθελαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη αφού για αυτούς ο νόμος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 αναφορικά με την προστασία απο πλειστηριασμό της πρώτης και μοναδικής κατοικίας τους αξιας εως 140.000 ευρω.Διευκρινίζεται ότι αλλαγή υπάρχει από το τέλος του 2017 μόνο αναφορικά με τις πωλήσεις δανείων, με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 σε ξένα funds.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.