ΕΕ: Τα μνημόνια δεν εξασφάλισαν την επιστροφή στις αγορές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Τα μνημόνια δεν εξασφάλισαν την επιστροφή στις αγορές

Τα μνημόνια επιτάχυναν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές, επισημαίνει το Ελεγκτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, τα τρία προγράμματα οικονομικής στήριξης που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξασφάλισαν μεν κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα, αλλά τα οφέλη τους είναι περιορισμένα αφού η χώρα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

«Οι στόχοι των προγραμμάτων επιτεύχθηκαν μόνο ως έναν βαθμό, αφού δεν επιτεύχθηκε σημαντική προσαρμογή», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης. Όπως εξηγούν, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα έτη 2009-2015, σε συνδυασμό με το κόστος χρηματοδότησης του συσσωρευμένου χρέους οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην είναι σε θέση προς το παρόν να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της με δανεισμό από τις αγορές.

«Τα προγράμματα αυτά προώθησαν τις μεταρρυθμίσεις και απέτρεψαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά η επιστροφή στις αγορές εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη χώρα», αναφέρει ο Μποντίλιο Τομέ Μουγουρούζα, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης.

«Άπειρη η Κομισιόν»

Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές διαπιστώνουν «απειρία» εκ μέρους της Κομισιόν όσον αφορά στη διαχείριση της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν τέθηκαν οι σωστές προτεραιότητες στους όρους των μνημονίων και δεν ενσωματώθηκαν σε μια ευρύτερη στρατηγική για την Ελλάδα. Οι ίδιοι απευθύνουν συστάσεις προς την Επιτροπή για βελτίωση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των προγραμμάτων.

Επιπλέον, σημειώνουν, οι μακροοικονομικές υποθέσεις των μνημονίων δεν ικανοποιήθηκαν επαρκώς και ότι η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών Θεσμών ήταν μεν αποδοτική αλλά είχε άτυπο χαρακτήρα. Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα προγράμματα ήταν αποτελεσματική.

Επιπλέον, κάνουν λόγο για «ανάμικτη εικόνα» σε τέσσερις τομείς της σχεδίασης και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων: τη φορολογία, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση μπορεί να απέφεραν εξοικονόμηση δαπανών, αλλά η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωλαίνει, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδοι, οι ελεγκτές αναγνωρίζουν ότι υπήρξε ουσιαστική αναδιάρθρωση αλλά με υψηλό κόστος.

«Σημείο τριβής» με την ΕΚΤ

Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται αξιολόγηση και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκε λόγω των ενστάσεων που προέβαλε η ΕΚΤ όσον αφορά στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου να προβεί σε μια τέτοια αξιολόγηση.

«Η ΕΚΤ έλαβε γνώση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου. Παρείχαμε στο Συμβούλιο (ECA) όλες τις πληροφορίες που μας ζητήθηκαν στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου», απαντά με ανακοίνωσή της από την Φρανκφούρτη η ΕΚΤ.

Μοσκοβισί: Απτή η προοπτική επιστροφής στις αγορές

Να διασκεδάσει τις εντυώσεις έσπευσε ο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. «Είμαστε μόλις εννέα μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα και η χώρα εκπληρώνει τις μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και αρχίζει να αισθάνεται τα οφέλη» δήλωσε.

«Η παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση» στην οποία τονίζεται ότι «η χώρα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider