Σήμερα η πρόσκληση της Ελλάδας για ανταλλαγή χρέους 30 δισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η πρόσκληση της Ελλάδας για ανταλλαγή χρέους 30 δισ. ευρώ

«Ελάτε να ανταλλάξετε τα ομόλογα σας με νέα». Την πρόσκληση αυτή αναμένεται να απευθύνει σήμερα Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε κατόχους 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ που εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) και λήγουν το διάστημα 2023- 2042.

Η συναλλαγή θα διαρκέσει ως και την άλλη εβδομάδα, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Από τα 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, ποσό 1 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια ομολογιούχων επενδυτών φυσικών προσώπων, οι οποίοι είχαν υποστεί σημαντικό «κούρεμα» των επενδύσεων τους το 2012.

Η ανταλλαγή χρέους θα γίνει στην ονομαστική αξία, ήτοι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος (30 δισ. ευρώ χρέος θα δώσουν 30 δισ. ευρώ χρέος θα λάβουν).

Όλα τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν θα τελούν υπό το αγγλικό δίκαιο, όπως ακριβώς και τα παλαιά. Η διαφορά των ομολόγων που τελούν υπό αγγλικό δίκαιο είναι πως ενσωματώνουν Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clause), προκειμένου να καθίσταται δυνατή η διαδικασία τροποποίησης των όρων αποπληρωμής των ως άνω ομολόγων με την έγκριση από μια ενισχυμένη πλειοψηφία των ομολογιούχων, χωρίς να μπορεί να εμποδιστεί από μια μειοψηφία.

Να σημειωθεί πως με το Νόμο 4050/2012 οι σχετικές ρήτρες εισήχθησαν στο Ελληνικό Δίκαιο επιτρέποντας την τροποποίηση των όρων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ομολογιούχων, αλλά της αυξημένης πλειοψηφίας τους (2/3), εφόσον συναινεί και ο εκδότης (Ελληνική Δημοκρατία).

Υπογραμμίζεται πως το άρθρο 12 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), την οποία υπέγραψαν στις 2 Φεβρουαρίου 2012 όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 Ρήτρες Συλλογικής Δράσης πρέπει να περιλαμβάνονται σε όλους τους νέους τίτλους του δημοσίου της ζώνης του ευρώ με διάρκεια πάνω από ένα έτος.

Έτσι, στο πλαίσιο των ανωτέρω τα νέα ομόλογα αγγλικού δίκαιου θα φέρουν τις ίδιες ρήτρες που προβλέπονταν για τα ομόλογα που προέκυψαν μετά το PSI το 2012, με βασικό στόχο να μην τεθεί ζήτημα «νομικής ασφάλειας» το οποίο θα αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να μετάσχουν στην ανταλλαγή.

Η επιλογή αυτή καθιστά την έκδοση ελκυστική στους επενδυτές, διασφαλίζει πως θα έχει το χαμηλότερο δυνατόν επιτόκιο, αλλά και πως θα έχει διασφαλισμένη εμπορευσιμότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider