Η Ελλάδα στο «περιθώριο» του σημερινού Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα στο «περιθώριο» του σημερινού Eurogroup

Η αρχιτεκτονική της Eυρωζώνης και η προετοιμασία της κρίσιμης συνόδου για το ευρώ που θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, με την Ελλάδα να συζητείται απλά στο περιθώριο του συμβουλίου.

Οι θεσμοί θα ενημερώσουν από την πλευρά τους για τον πρώτο γύρο ελέγχου που διενήργησαν στην Αθήνα τις προηγούμενες εβδομάδες στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης και για την πρόοδο της Ελλάδος στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παράσχει και εκείνος αντίστοιχη ενημέρωση και δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα επιστρέψουν για το δεύτερο γύρο ελέγχου στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου.

Αυτό που αναμένεται να μεταδοθεί έως μήνυμα είναι πως στόχος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του 2017.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επιτευχθεί στα μέσα Ιανουαρίου και όχι πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Για να γίνει αυτό θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν φτάσει σε τεχνική συμφωνία που θα αποτυπωθεί στο λεγόμενο Staff Level Agreement έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό θα σημαίνει πως στο πρώτο Eurogroup του 2018, που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, θα πιστοποιηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα εγκριθεί η χορήγηση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το πρόγραμμα συν ένα ποσό για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Πάντως, το σημερινό είναι εξαιρετικής σημασίας και θα έχει ιδιατερότητες καθώς θα γίνει σε δύο φάσεις. Στις 4 ώρα Ελλάδος θα διεξαχθεί η τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ και στις 5 ώρα Ελλάδος θα προστεθούν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, καθώς θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Στο κρίσιμο δεύτερο σκέλος του Eurogroup θα γίνει η προπαρασκευή της διάσκεψης κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης του Δεκεμβρίου και θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Ένα από τα βασικά θέματα που θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 είναι τα πιθανά βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η συζήτηση για τη μελλοντική δημοσιονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider