Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Θεσμοί – κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Θεσμοί – κυβέρνηση

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις Θεσμών και κυβέρνησης το διήμερο που μας πέρασε με αποτέλεσμα τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να ετοιμάζονται για αναχώρηση αύριο το μεσημέρι έχοντας βάλει σε τροχιά υλοποίησης πολλά από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα. Σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2018 και τις ρυθμίσεις οφειλών, με το έδαφος να θεωρείται γόνιμο για συναινέσεις.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά και λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Πολύ καλό κλίμα συνεργασίας επικρατεί σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι συζητήσεις της Τρίτης

Στις συναντήσεις των Θεσμών με την κυβέρνηση την Τρίτη εξετάσθηκαν τα προαπαιτούμενα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η απελευθέρωση της αγοράς αερίου και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου οι δανειστές φέρονται να ζήτησαν από τον Γιώργο Σταθάκη πλήρη απελευθέρωση της αγοράς λιανικής και πλήρη διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από τις ΕΠΑ προκειμένου η πρώτη να μην είναι ταυτόχρονα χονδρέμπορος, προμηθευτής, μέτοχος και αυτόνομος λιανοπωλητής. Ωστόσο, η πρόταση του υπουργείου ήταν να παραμείνει η ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής (49% ανήκει στη Shell) και να αποχωρήσει πλήρως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (49% ανήκει στην Eni). Για το λόγο αυτό χθες στελέχη των θεσμών είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της Shell. Πληροφορίες αναφέρουν πως κυβέρνηση και δανειστές είναι κοντά στο να βρουν μια λύση στο θέμα.

Η ενημέρωση που παρέσχε προχθές ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στους Θεσμούς για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έδειξε πως θα απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερη προετοιμασία για το εγχείρημα, καθώς βασικά στοιχεία για τη λειτουργία της εταιρείας Συμμετοχών (Holding Company) δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Αντιθέτως, πρόοδος διαπιστώθηκε στη συνάντηση με τους Θεσμούς στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σχέση με τη διαδικασία υπαγωγής στο νόμο των επιχειρήσεων που οφείλουν από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για την υπαγωγή στην αυτοματοποιημένη διαδικασία των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας, αλλά αυτό θα απαιτείται για ΑΕ και ΕΠΕ, ήτοι για εταιρείες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας.

Συντάξεις και απεργίες

Στη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους Θεσμούς εξετάσθηκε το θέμα της έκδοσης των «νέων συντάξεων» για αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών είχε υπάρξει συμφωνία ώστε η υποχρέωση για διεκπεραίωση συνολικά του 30% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος Ιουνίου να πάρει μια μικρή παράταση. Αλλά τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν πως αν και είμαστε στο τέλος Οκτωβρίου ο στόχος δεν έχει πιαστεί, ειδικά δε στο σκέλος των συντάξεων του Δημοσίου που σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Από τις 133.998 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι 41.936 είναι παλαιές, έχουν δηλαδή κατατεθεί πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ οι 92.063 αφορούν αιτήσεις που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Στην συνάντηση της κ. Αχτσιόγλου με τους Θεσμούς εξετάστηκαν ζητήματα τεχνικής φύσης για τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς (σ.σ. θα περικοπεί το 2019), ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός κατώτατου ορίου της τάξης των 384 ευρώ για τις συντάξεις χηρείας. Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις ανέφεραν πως γενικά επιδείχτηκε θετική διάθεση για ανεύρεση λύσεων.

Η κ. Αχτσιόγλου εξέτασε με τους επικεφαλής των Θεσμών και το ζήτημα της απαρτίας στη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σήμερα, για να έχει απαρτία και να λάβει απόφαση για απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει να υπάρχει το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του στη συνέλευση. Οι Θεσμοί εμφανίζονται να επιμένουν η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50% των μελών του σωματείου και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση. Η κυβέρνηση επιδιώκει το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που σήμερα απαιτεί ο νόμος ότι πρέπει να παρίστανται στη συνέλευση να αυξηθεί στο 50%. Το θέμα της απαρτίας φάνηκε χθες πως ακόμη είναι σε πολιτική διαβούλευση.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα με τους θεσμούς περιλαμβάνει στις 12 το μεσημέρι συζήτηση για θέματα Δημόσιας Διοίκησης με τη συμμετοχή της Όλγας Γεροβασίλη. Σε αυτή θα εξετασθεί κυρίως το ζήτημα της αξιολόγησης. Θα ακολουθήσει στις 1.30 συζήτηση για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου, της Θεανώς Φωτίου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στις 3 το απόγευμα θα γίνει εκ νέου συζήτηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις ρυθμίσεις οφειλών με τη συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Σταύρου Κοντονή.

Η ημέρα θα κλείσει με συζήτηση στις 6 το απόγευμα για τα δημοσιονομικά με τη συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Γιώργου Χουλιαράκη. Αυτή θα επικεντρωθεί αρχικά στο δημοσιονομικό κενό του 2018, στα οικονομικά του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ και στο τι μέλλει γενέσθαι με το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση.

Για το 2018 τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM θεωρούν πως για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ η Ελλάδα ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξουν κάποιες περιορισμένες παρεμβάσεις, καθώς βλέπουν δημοσιονομικό κενό που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και σχετίζεται με το ότι δεν είναι διατηρήσιμη η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στοιχεία για την πορεία των εσόδων που δεν είναι διαθέσιμα στις Αρχές και τα οποία θα είναι διαθέσιμα όταν καταρτιστεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Για το λόγο αυτό οι όποιες αποφάσεις των θεσμών για το 2018 αναμένεται να παραπεμφθούν για τα τέλη Νοεμβρίου όταν τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider