Στο μικροσκόπιο των θεσμών ο ενιαίος μηχανισμός είσπραξης οφειλών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο των θεσμών ο ενιαίος μηχανισμός είσπραξης οφειλών

Σημαντικά τεχνικά προβλήματα καλείται να ξεπεράσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε να επιτύχει την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου και να μπορέσει να δρομολογήσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Η ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου είσπραξης, στα πρότυπα του αμερικανικού φορέα IRS, ξεκίνησε το 2014 και κανονικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2017.

Η νέα προθεσμία για την ενεργοποίηση του ενιαίου μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών από την ΑΑΔΕ είναι η 1η Ιανουαρίου το 2018, αλλά για μία ακόμα φορά ανακύπτουν προβλήματα.

Ένα από αυτά είναι η ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης των συστημάτων της ΑΑΔΕ αλλά και η στελέχωση των μηχανισμών είσπραξης με εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ασφάλισης.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος - όλων δηλαδή των φυσικών και νομικών προσώπων- , αλλά η βάση εισφορών του ΕΦΚΑ δεν έχει συσχετιστεί πλήρως με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στη βάση αυτή δεν είναι ακόμη εφικτή η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική διοίκηση, κάτι που οι θεσμοί βάζουν ψηλά στην ατζέντα ως θέμα, καθώς το θεωρούν δομικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση κόστους παράλληλα με σημαντική βελτίωση στα έσοδα, μέσα από τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας εγγραφής των υπόχρεων, υποβολής των δηλώσεων, πληρωμών και εισπράξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider