Πρόσω ολοταχώς για νέο «φιάσκο» με τις αντικειμενικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσω ολοταχώς για νέο «φιάσκο» με τις αντικειμενικές

Σε ένα νέο φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση των αντικειμενικών αξιών, καθώς οι προσπάθειες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για εξίσωση τους με τις εμπορικές- πραγματικές αξίες πέφτουν στο κενό. Πλέον, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι απλά μια αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης, μια κίνηση - ημίμετρο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Την αδυναμία ουσιαστικής εκπλήρωσης μια μνημονιακής υποχρέωσης παραδέχθηκε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων της Prodexpo. Όπως δήλωσε, η σχετική επιτροπή διαπίστωσε πως «η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών». Δυόμιση μήνες πριν από την αλλαγή του χρόνου και την λήξη της προθεσμίας που έχει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει σχεδιασμό και πλέον ορίζει ότι το μόνο που μπορεί να γίνει να αλλάξουν οι τιμές ζώνης και όχι ο τρόπος υπολογισμού των αξιών αυτών. «Στόχος μας πλέον είναι αποκλειστικά η αλλαγή των τιμών ζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά, η υφυπουργός.

Μάλιστα, οι νέες τιμές ζώνης θα καθορίζονται από τοπικές επιτροπές, οι οποίες όπως είπε η κυρία Παπανάτσιου θα ελέγχονται από μια δευτεροβάθμια επιτροπή για να αποφεύγονται «προβλήματα μικροπολιτικής φύσης». Αυτό που δεν εξήγησε είναι το πως θα προλάβουν να συσταθούν αυτές οι επιτροπές, να μελετήσουν τα δεδομένα, να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και ταυτόχρονα να ελεγχθούν από την δευτεροβάθμια επιτροπή μέσα σε δύο μήνες.

Η κυρία Παπανάτσιου δικαιολόγησε αυτή την αλλαγή σχεδιασμού λέγοντας πως αυτή την στιγμή η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Οι αγοραπωλησίες που γίνονται είναι ελάχιστες και όσοι πωλούν ακίνητα το κάνουν υπό πίεση λόγω υποχρεώσεων και χρεών. Οπότε δεν υπάρχουν επαρκή και σωστά δεδομένα που θα «τροφοδοτήσουν» τον μηχανισμό καθορισμού των αξιών.

Τον ισχυρισμό αυτό της υφυπουργού αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services Δημήτρης Ανδρίτσος, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών της εταιρείας του, σύμφωνα με τα οποία το 70% των -πράγματι λίγων- αγοραπωλησιών ακινήτων του 2016 ήταν σε «όρους αγοράς», δηλαδή έγιναν σε εύλογο τίμημα και όχι σε όρους «ξεπουλήματος». Ο κ. Ανδρίτσος σημείωσε ότι οι όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης μπορούν να λύσουν μόνο εν μέρει το πρόβλημα και την στρέβλωση που δημιουργείται στην αγορά ακινήτων. «Οι αλλαγές στις τιμές είναι η μισή λύση, η άλλη μισή είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη πιο κάθετος ήταν ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των πιστοποιημένων εκτιμητών RICS και senior parnter της ΝΑΙ Hellas Θωμάς Ζιώγας. Παρουσιάζοντας στο ίδιο συνέδριο μια πρόταση του RICS και τις Deloitte για την αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών τόνισε: «Λύσεις και εργαλεία υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση».

Η μελέτη του RICS και της Deloitte, που μεταξύ άλλων λαμβάνει υπόψη της τις πρακτικές που υιοθετούν άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Βρετανία, προτείνει την σταδιακή κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή του με ένα νέο που θα συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία για το κάθε ακίνητο (Κτηματολόγιο, GIS κ.α.), ενώ ενεργό ρόλο σε αυτό θα έχουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider