Χωρίς τραπεζικούς αιφνιδιασμούς η τρίτη αξιολόγηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς τραπεζικούς αιφνιδιασμούς η τρίτη αξιολόγηση

Χωρίς εκπλήξεις στο μέτωπο των τραπεζών αναμένεται να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εκκινεί σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 23 Οκτωβρίου σε επίπεδο επικεφαλής.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει παραχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ΕΚΤ στο θέμα των τραπεζών και πως δεν θα ασχοληθεί με τις κεφαλαιακές ανάγκες τους έως ότου δρομολογηθούν τα τεστ αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι που θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ενδεικτικό της «σιωπής ασυρμάτου» που έχει υιοθετήσει το Ταμείο είναι το γεγονός πως στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των τραπεζών.

Το θέμα δεν τέθηκε ούτε στο εικοσάλεπτο τετ-α-τετ που είχανε οι κ.κ. Λαγκάρντ και Τσίπρας, αλλά ούτε στην διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε με την παρουσία των κ.κ. Π. Τόμσεν, Ντ. Λίπτον, Γ. Χουλιαράκη και Μ. Ψαλιδόπουλου.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση που είχαν προ εβδομάδος οι Έλληνες τραπεζίτες με το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, του ζήτησαν να κρατήσει «σιγήν ιχθύος» μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων τραπεζιτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη, ζήτησε από το ΔΝΤ κατά την περίοδο διεξαγωγής των τεστ αντοχής των τραπεζών να μην υπάρχουν διαρροές από την πλευρά του Ταμείου σχετικά με τις πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Μη βγαίνετε να λέτε νούμερα. Μην κάνετε υποθέσεις για 5 δισ. ευρώ, 10 δισ. ευρώ ή για άλλα νούμερα σχετικά με μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση. Περιμένετε πρώτα να βγουν τα stress test», ανέφεραν στον Πόουλ Τόμσεν και στην Ντέλια Βελκουλέσκου οι τραπεζίτες ζητώντας από το Ταμείο χαμηλούς τόνους έως το Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ ξεκαθάρισε στα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πως βασική προτεραιότητα του Ταμείου είναι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η δεύτερη πιο σημαντική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και πως διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους. Η τρίτη προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το εάν ο Πόουλ Τόμσεν θα κρατήσει τη «συμφωνία κυρίων» και θα παραμείνει διακριτικός στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα καταδειχτεί τις επόμενες εβδομάδες. Το γεγονός πάντως πως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έθεσε το θέμα στον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί μια καλή αφετηρία και ένδειξη πως το Ταμείο θα αφήσει τον SSM να κάνει αναπόσπαστος τις εργασίες που απαιτείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider