Συμφωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ για κλείσιμο της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ για κλείσιμο της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν

Την ελπίδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα ακολουθήσουν της τρίτης αξιολόγησης, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεργασία που είχαν στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Τσίπρας απεκάλυψε πως διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με την κ. Λαγκάρντ πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Αρχικά ο πρωθυπουργός τόνισε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα κάνει και τα βήματα για μια διατηρήσιμη επάνοδο στις αγορές.

Όπως είπε, η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, τα ρίσκα για το 2017 έχουν περιοριστεί και πλέον αναμένεται εφέτος ανάπτυξη κοντά στο 2% και το 2018 ανάπτυξη κοντά στο 2,5%.

«Έχουμε ξεπεράσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τρία συνεχόμενα έτη», τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν πιάσει τόπο.

Ο ίδιος είπε πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολογησης θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να διατηρήσει τη θετική της δυναμική και θα προσφέρει μια περίοδο «καθαρής ατμόσφαιρας», ώστε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στις συζητήσεις για τις παραμέτρους του χρέους.

«Συμφωνήσαμε πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως στις προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρχαν καθυστερήσεις διότι ανέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.

«Ελπίζουμε το ΔΝΤ στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους να παίξει ένα καθοριστικό και κρίσιμο ρόλο», ανέφερε σχετικά.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα εξής:

«Ήμουν πολύ ευτυχής να καλωσορίσω σήμερα τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στο ΔΝΤ. Έδωσα συγχαρητήρια σε εκείνον και τον ελληνικό λαό κ για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση.

»Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα μια «επί της αρχής» χρηματοδοτική ρύθμιση για την υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος. Η αποφασιστική υλοποίηση αυτού του προγράμματος, μαζί με μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητα συστατικά για την υποστήριξη της επιστροφής της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή έξοδο από την χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Να σημειωθεί πως τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στην είσοδο του ΔΝΤ και πως οι δύο τους είχαν 20λεπτο τετ α τετ πριν προστεθούν στη συζήτηση ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν. Από ελληνικής πλευράς στη διευρυμένη συνάντηση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκά θέματα Παναγιώτης Παυλόπουλος. Να τονιστεί πως μετά την ολοκλήρωση των κοινών δηλώσεων η Κριστίν Λαγκάρντ ξεπροβόδισε η ίδια τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider