Πισσαρίδης: Το «κούρεμα» έβγαλε την Κύπρο από τα Μνημόνια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πισσαρίδης: Το «κούρεμα» έβγαλε την Κύπρο από τα Μνημόνια

Το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν ο κυριότερος παράγοντας που οδήγησε στην γρήγορη έξοδο της Κύπρου από τα Μνημόνια, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο και καθηγητή του London School of Economics, κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε ότι από το «κούρεμα» που έγινε στις καταθέσεις έδωσε μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση της χώρας. Και αυτό γιατί το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις καταθέσεις ήταν πολύ μεγάλο φθάνοντας τα 9 με 10 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου. «Τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από κάπου. Στην Κύπρο βρέθηκαν από την πρώτη ημέρα της κρίσης μέσω του κουρέματος. Στην Ελλάδα βρέθηκαν από τους φορολογούμενους», τόνισε ο κ. Πισσαρίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Πισσαρίδης, ένας βασικός λόγος που δεν επικράτησε πανικός από το «κούρεμα» ήταν πως το μέτρο δεν επηρέασε κατά βάση τους Κύπριους. «Μόνο το 9% των καταθέσεων στην Κύπρο επηρεάστηκε και από αυτό περισσότερα από τα μισά χρήματα προήλθαν από Ρώσους μεγιστάνες. Υπολογίζεται ότι το «κούρεμα» επηρέασε το 4% των Κυπρίων», σημείωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος. «Και ένας από αυτό το 4% ήμουνα και εγώ», πρόσθεσε γελώντας.

Βέβαια, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων επηρέασε σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους στην Κύπρο που είχαν συγκεντρώσει αποταμιεύσεις μιας ζωής, και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη είναι η θέση της Κύπρου. «Η Κύπρος ήταν πάντα τυχερή και ευνοούταν από τα προβλήματα που επικρατούσαν στην περιοχή. Την δεκαετία του 80' ερχόντουσαν χρήματα από τον Λίβανο, πλέον λόγω των προβλημάτων στις γειτονικές χώρες έχει εκτινάξει τον τουρισμό. Βέβαια είναι ένας τουρισμός που δεν με βρίσκει σύμφωνο γιατί καταστρέφει το περιβάλλον και δεν είναι βιώσιμος. Αλλά αυτή τη στιγμή φέρνει χρήματα», σημείωσε.

Σημαντική πηγή εσόδων αποτελεί και η έκδοση διαβατηρίων σε όσους ξένους υλοποιούν επενδύσεις στην χώρα, που έχει μεγάλη επιτυχία με το ενδιαφέρον να προέρχεται παραδοσιακά από Ρώσους αλλά και τώρα τελευταία από Κινέζους. «Τα αγγλόφωνα σχολεία στην Κύπρο έχουν γεμίσει με παιδιά Κινέζων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, από μεταρρυθμίσεις για εξοικονόμηση χρημάτων δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα, υπογράμμισε ο κ. Πισσαρίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider